Eigen beworteling verhoogt kwaliteit troschrysanten

Fred van Paassen Chrysanten is gespecialiseerd in beworteling en teelt van twee rassen troschryanten. De gedaalde vraag naar bloemen door de oorlog in Oekraïne maakt de toekomst ongewis, vindt mede-eigenaar Jan van Paassen.

Eigen+beworteling+verhoogt+kwaliteit+troschrysanten
© Lex Salverda

'Het bewortelen van onze eigen stekken is een speerpunt van onze kwekerij', zegt Jan van Paassen, samen met zijn vader eigenaar van Fred van Paassen Chrysanten in het Noord-Hollandse Andijk.

'We hebben de afgelopen jaren telkens gedurfde stappen gezet om het intensieve proces te optimaliseren. Elk van onze twee locaties heeft een eigen bewortelingsafdeling, waar we onder gecontroleerde klimaatomstandigheden en zonder daglicht werken. Door te variëren met verschillende kleuren en intensiteiten ledverlichting hebben we al veel kunnen verbeteren, maar we zijn nog lang niet klaar.'


Familiebedrijf

De kweker heeft na zijn hbo-opleiding bouwkunde in Amsterdam een aantal jaren advieswerk gedaan. Bij een opdracht in een kwekerij realiseerde hij zich dat hij graag in de tuinbouw wilde werken als ondernemer in de ruimste zin van het woord. Vijf jaar geleden is hij in het familiebedrijf aan de slag gegaan.

We hebben gedurfde stappen gezet om het bewortelingsproces te optimaliseren

Jan van Paassen, mede-eigenaar Fred van Paassen Chrysanten in Andijk

Zijn broer Wessel van Paassen ontwikkelt met zijn bedrijf Green Simplicity ledverlichtingssystemen voor de tuinbouw. 'Wij zijn een van zijn klanten. Hij zorgt voor de juiste apparatuur en samen onderzoeken we wat het beste is voor de beworteling. Daar hebben we allebei voordeel van.'


Verhuisd

Vader Fred van Paassen heeft halverwege de jaren tachtig de kwekerij van zijn vader in Schipluiden overgenomen en daar groenten, verschillende soorten bloemen en potplanten gekweekt, totdat hij uiteindelijk op troschrysanten is overgeschakeld. Omdat hij wilde uitbreiden, is hij twintig jaar geleden naar West-Friesland verhuisd.

De kwekerij is aangesloten bij het samenwerkingsverband van chrysantenkwekers Vannova, net als J&A Flowers, Ed van Paassen, Visser Chrysanten en Maatschap Van Wijk in Maasdijk, Guus van Leeuwen in Kwintsheul en Van Leeuwen Flowers in Poeldijk. De coöperatie richt zich op verkoop, marketing en promotie en levert chrysanten in het hogere segment aan landen in heel Europa, met Oost-Europa als belangrijkste afzetgebied.


Witte Baltica

Begin dit jaar heeft Fred van Paassen Chrysanten de teelt van de witte Baltica overgenomen van uittredend Vannova-lid R. & A. van Kester in Kwintsheul, die vanwege bedrijfsbeëindiging op zoek was naar een overnamekandidaat.


De witte Baltica zit sinds dit jaar in het assortiment.
De witte Baltica zit sinds dit jaar in het assortiment. © Lex Salverda

'Vannova wilde dit bekende ras graag binnen de club houden en wij konden de teelt goed kwijt in de kas in Wervershoof die we in 2020 hebben gebouwd', zegt Van Paassen. 'Daar kweekten we, net als sinds 2017 in Andijk, de witte Pina Colada, een opkomend ras, waarvan we het areaal hebben ingekrompen om de markt niet onder druk te zetten.'


Vaste koers

Volgens de kweker heeft de vaste koers van de kwekerij met een specialisatie in twee rassen, inclusief de specifieke beworteling daarvan, geleid tot een hoge kwaliteit en uitbreidingskansen. 'We hebben jaarrond een redelijk vlak arbeidspatroon, waardoor uitzendkrachten uit het buitenland weten waar ze aan toe zijn. We hebben wel te maken met pieken en dalen. Dat betekent dat we de ene week langer en de andere korter werken, maar dat is geen probleem.'

De hoogste piek ligt in week 7 en 8 vanwege Internationale Vrouwendag, die landen in Oost-Europa, een belangrijke markt voor de kwekerij, uitgebreid vieren.


Klein geluk

'We hebben alle bestellingen voor 8 maart af kunnen leveren', zegt de kweker. 'Voor ons een klein geluk dat wordt overschaduwd door de sterk gedaalde vraag naar bloemen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland. Niemand kan voorspellen hoe het verdergaat.' Dat geldt ook voor de energieprijzen, waarvan Fred van Paassen Chrysanten een deel vooruit heeft ingekocht, maar voor de rest afhankelijk is van de grillen van de markt.

De investering in energiezuinige ledverlichting voor de bewortelingsafdelingen heeft wat dat betreft positief uitgepakt. Ook neemt de kwekerij deel aan het aardwarmteproject van ECW Energy in tuinbouwgebied Het Grootslag. Voor het opwekken van elektriciteit gebruikt de kwekerij een WKK.


Het Nieuwe Telen

Het bedrijf werkt zoveel mogelijk volgens de principes van Het Nieuwe Telen en past geïntegreerde gewasbescherming toe. 'We telen in de vollegrond en besteden veel aandacht aan een gezond bodemleven. We versnijden bijvoorbeeld het loof van de planten om dit terug te brengen in de bodem', zegt Van Paassen. 'En we gebruiken bijna uitsluitend biologische bestrijders tegen eventuele plagen.'


Na het versnijden gaat het loof weer terug in de bodem.
Na het versnijden gaat het loof weer terug in de bodem. © Lex Salverda

In de toekomst wil de kwekerij graag mee blijven draaien in de top. Dat wil zeggen als een betrouwbare leverancier van bloemen met een hoge kwaliteit die tegelijk competitief is wat betreft kosten. 'Over de opbrengstkant hebben we het niet altijd voor het zeggen, maar we blijven ons best doen om de handel zo goed mogelijk te bedienen.'


Beworteling duurt zo'n tachtig dagen

Van de 10 hectare van Fred van Paassen Chrysanten ligt 5,5 in Andijk en 4,5 in Wervershoof. Bij de kwekerij werkt een team van 25 fte's, deels vast. Bewortelen van de stekken, afkomstig van veredelingsbedrijven, duurt twaalf tot dertien dagen. Daarna duurt het in de kas 65 tot zeventig dagen tot deze oogstrijp zijn. Jaarlijks produceert de kwekerij miljoenen bloemen met een steellengte van 70 centimeter.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer