'Koers bepalen is lastig in de Haagse mist'

Er is dus (nog) geen landbouwakkoord. Jammer. En nu? Daar zijn de meningen over verdeeld. De reacties gaan alle kanten op. Afhankelijk van hoe men geïnformeerd is en hoe de eigen situatie is ten opzichte van de verwachte uitkomst. Ik heb het gevoel dat iedereen maar wat roept.

%27Koers+bepalen+is+lastig+in+de+Haagse+mist%27
© Dirk Hol

Wat is er wel? De opkoopregeling is wel goedgekeurd door Brussel en zal een keer opengesteld worden. Of is die al open? Geen idee eigenlijk. Ik ben ook niet van plan me daarvoor aan te melden. Het verlies van derogatie is wel duidelijk. Hoe dat uitpakt gaan we komende jaren zien. Mestafzet wordt peperduur als je het al geregeld krijgt. Er zijn en komen steeds meer regels die in feite neerkomen op kalenderlandbouw. Wanneer mag je bemesten? Wanneer moet je oogst van het land zijn? Zo kan ik wel even doorgaan.

Hoe bepaal ik mijn koers in deze warboel? Aan de ene kant wil je graag duidelijkheid. Je neemt geen grote stappen omdat je jezelf en je bedrijf niet klem wilt zetten. De kans dat je een keuze maakt die over een paar maanden met een nieuw bedachte regel net verkeerd uitpakt, is best wel groot.

Aan de andere kant voelt het niet goed om jarenlang door te modderen op de manier zoals je het altijd al hebt gedaan. Ik vind het best een worsteling om ver vooruit te kijken. Wat wordt er gevraagd? De hoofdrichting kun je ergens wel zien. Maar het verleden heeft geleerd dat de vertaling van die richting in regels en wetten zeer bepalend is of je op het goede spoor zit. Denk van de afschaffing melkquotering tot invoering fosfaatrechten met tussendoor het fosfaatreductieplan.

Ik vind het best een worsteling om ver vooruit te kijken

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Voorlopig gaan we maar door met goed boeren volgens goede landbouwpraktijk. Daar is nog lol uit te halen. Deelname aan Netwerk Praktijkbedrijven om via management ammoniak en methaan te reduceren is op een leuke manier uitdagend. We zetten stappen, we leren veel over processen en ik probeer er financieel voordeel uit te halen. Overigens ben ik en de andere boeren graag bereid om te laten zien waar we mee bezig zijn. Hoe pakken we dit aan en wat hebben we al bereikt? Dus als je met de studieclub nog een onderwerp zoekt…

Verder heb ik afgelopen week compostthee laten spuiten op een deel van mijn grasland. In het kader van hoe houd ik mijn grond productief bij minder mest. Ik ben benieuwd naar de uitkomst. Zo zetten we hier ieder keer stapjes. En wat de toekomst brengt? Ik zie wel. Het is lastig een stip op de horizon te zetten. Zeker als er geen horizon te zien is door Haagse mist.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer