'Wachten op echte actie van de overheid'

Ik heb het gevoel dat 2023 niet echt op gang wil komen. Het is niet direct druk op de boerderij. In mijn agenda is het ook nog relatief rustig. Daar komt bij dat het overdag nauwelijks licht wordt. Ik ben blij met het water, maar klaar met de regen. Het mag nog wel even nat blijven. Nu vindt er tenminste aanvulling van het grondwater plaats.

%27Wachten+op+echte+actie+van+de+overheid%27
© Dirk Hol

Het is wel een beetje dubbel. Aan de ene kant heb je het gevoel alsof je al jaren stilstaat. Aan de andere kant is er links en rechts wel actie om de boel in beweging te krijgen.

We wachten al bijna vier jaar op duidelijkheid. Ik tel vanaf de uitspraak van de Raad van State die met het onderuit schoffelen van de PAS-wetgeving duizenden bedrijven illegaal heeft gemaakt. Juridisch zullen de schriftgeleerden gelijk hebben. Vanuit menselijk oogpunt is er niets geleerd van de toeslagenaffaire. Weer duizenden gezinnen in het ravijn gestort, inclusief ons.

Aan de andere kant gaat het leven gewoon door. Afgelopen jaar is het dak van de boerderij vervangen. De voorbereidingen voor het plaatsen van zonnepanelen zijn klaar. Die worden binnenkort gelegd. Dat soort dingen kunnen we dankzij de goede melkprijs zomaar doen. Wat dat betreft is er niets te klagen. Technisch en financieel draaien we goed. Hoewel ook hier geldt dat resultaten uit het verleden geen enkele garantie voor de toekomst geven.

Wat ik echt zou willen, is een mogelijkheid om een vergunning te krijgen

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

De Kringloopwijzer heb ik in concept klaar. Op alle fronten een verbetering. Meer weidegang, lagere stikstofbodemoverschot, gelijk ruw eiwit in rantsoen, lager ammoniak en een fors lagere CO2-uitstoot. Kortom, ruim binnen de PlanetProof-eisen. We gaan er zeker een jaar mee door.

Nu maar eens puzzelen met het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De eerste oefeningen leveren wisselende uitslagen. Van niet voldoen aan de basiseisen voor de ecoregeling tot het behalen van zilver. Dan komt nog de vraag hoe het gaat met zones langs verschillende sloten. Hoe krijgen we het allemaal foutloos ingevuld en wie gaat dit controleren?

De echte actie moet komen van de overheid. Provincie Overijssel heeft een goede aanzet gegeven met een helder plan. Ik hoop dat ze de rug recht houdt. Den Haag moet leveren. Denk aan kaders en richtlijnen waarmee de provincie echt aan de slag kan.

Verder een schot tussen stikstofoxiden en ammoniak. Maar helaas is de enige zichtbare actie opkoop van boeren door Schiphol en Rijkswaterstaat. En de toevoeging van habitattypen aan Natura 2000-gebieden.

Wat ik echt zou willen, is een mogelijkheid om een vergunning te krijgen. Pas dan kunnen we nadenken over de toekomst. Toewerken naar opvolging met perspectief. We wachten op actie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer