'Rust is weergekeerd maar van korte duur'

De rust is weergekeerd. Na de uitzending van Nieuwsuur over Taboer, waarin wij zichtbaar waren, hebben we heel veel reacties gehad. Allemaal positief, opbeurend en ondersteunend, waarvoor dank. De opnames waren intens, zoveel reacties doen ook het nodige.

%27Rust+is+weergekeerd+maar+van+korte+duur%27
© Dirk Hol

Trouwens, alle lof voor de redactie van Nieuwsuur. Ze gaven ons alle tijd om ons verhaal goed te doen, hebben er een mooi item van gemaakt. En na de uitzending hebben ze nog contact opgenomen om te vragen of alles naar tevredenheid is verlopen. Gelukkig is de rust weergekeerd. De dagelijkse realiteit vraagt ook aandacht.De realiteit is dat onze situatie qua vergunningen niet snel zal veranderen. Er schijnt nog een kabinet te zitten na het debat over de verkiezingsuitslag. Dat debat ging overal over, vooral over stikstof, maar niet over waarom zovelen een andere partij hebben gekozen. Of het kabinet er zit of niet, ik heb niet het gevoel dat er geregeerd wordt.

Er is geen verhaal over waar we naartoe gaan, hoe we op pad gaan

Rudie Freriks, melkveehouder in Luttenberg

Er is geen verhaal over waar we naartoe gaan, laat staan hoe we op pad gaan. De bal wordt bij de provincies gelegd. Zonder geld, zonder kaders, zonder opkoopregeling voor piekbelasters of boeren die zich al melden voor opkoop. Geen duidelijkheid over deadlines, geen zicht op inzet van innovaties voor ammoniakreductie. Geen aanwijzing voor hoe om te gaan met managementmaatregelen op het gebied van ammoniak en methaan. Geen idee hoe je boeren kunt laten verplaatsen. Provincie, zoek het maar uit.

De natuurdoelanalyses (NDA's) opgesteld door de Ecologische Autoriteit beginnen los te komen. Er wordt beschreven hoe de staat van de natuur is, wat de ontwikkeling is en de te verwachten trend. Ik was betrokken bij gebiedsproces Boetelerveld. De NDA van dat gebied is klaar. Al lezende zie je de discussies weer voorbijkomen. De keuzes die gemaakt zijn, waarbij breder is gekeken dan alleen naar maatregelen ten behoeve van de natuur. De NDA kijkt puur en alleen naar de natuur en wat daarvoor nodig is. Niet naar de omgeving waar mensen wonen en boeren hun bedrijf hebben.


Drinkwaterwinning

Wat ik mis in de NDA zijn de invloeden van drinkwaterwinning. In onze regio bij de Sallandse Heuvelrug zijn dat er nogal wat. Het water is hier schoon en goedkoop te winnen. Gevolg is dat de regio steeds droger wordt. Kweldruk, wat vroeger op verschillende plaatsen merkbaar was, is fors verminderd. Daar heeft de natuur ook last van. Niet alleen vanwege te lage grondwaterstanden, ook vanwege de kwaliteit die niet meer bereikt wordt. Daarnaast ontbreekt onder andere een analyse van gestopte bedrijven in de buurt.

Er wordt geadviseerd om snel nieuwe maatregelen te nemen. Daar gaan we weer. De rust is voorbij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer