Veebedrijven domineren top 100 ammoniakbronnen

De top 100 van bedrijven met de grootste ammoniakbronnen telt overwegend veehouderijbedrijven. De top 3 in 2019 wordt echter gevormd door Rockwool, Yara Sluiskil en Chemelot Site Permit. Ook Cargill, Suiker Unie (ondertussen Cosun Beet Company) en FrieslandCampina in Veghel, nu in handen van Denkavit, staan in de lijst.

Veebedrijven+domineren+top+100+ammoniakbronnen
© Dirk Hol

Dat blijkt uit het antwoord van minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof op Kamervragen van Laura Bromet van GroenLinks. Het Tweede Kamerlid vroeg een top 100 stikstofbronnen.

Van der Wal kwam daarop met een top 100 voor ammoniak en een top 100 voor stikstofoxiden op basis van het jaar 2019. De minister koos voor twee lijsten omdat er onder meer een groot verschil zit in de verspreiding van beide stikstofverbindingen.

Bij de ammoniakuitstoot gaat het bij veehouderijen om de stalemissies, zoals die bekend zijn bij emissieregistratie.nl. In de top 100 staan overigens geen namen van bedrijven. Wel staan de gemeentenaam vermeld.


Geen link Natura 2000-gebied

Er wordt nog gewerkt aan informatie over de depositie op specifieke Natura 2000-gebieden, stelt de minister. Hieruit moet per gebied naar voren komen wat de totale depositie op een gebied is en de ontwikkeling van die depositie. Vervolgens kan per gebied gekeken naar de benodigde depositiereductie.

Die inventarisatie vormt de basis voor samenhang tussen bron- en natuurmaatregelen en is input voor de gebiedsplannen die op 1 juli 2023 gereed moeten zijn. Bij het vormgeven van een gebiedsgerichte aanpak wordt bekeken welke bronmaatregelen het meest passend zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer