Mongoolse landbouw haalt banden aan met Europa

Mongolië is als speciaal uitgenodigd land met enkele tientallen vertegenwoordigers van regering en bedrijfsleven aanwezig bij de Franse veehouderijbeurs Sommet de L'élevage in Clermont-Ferrand. Dat is niet zonder reden: het Aziatische land dat ingeklemd zit tussen Rusland en China heeft een 'voedselrevolutie' aangekondigd en wil graag zakendoen met Europese landen en de landbouwkennis in het land vergroten.

Mongoolse+landbouw+haalt+banden+aan+met+Europa
© Martijn van Rossum

Nederland wordt ook gezien als een belangrijke partner, laat een vertegenwoordiger van de Mongoolse ambassade in Frankrijk weten. De Mongoolse landbouwminister Khayangaa Bolorchuluun is deze week zelf aanwezig op de beurs en had ontmoeting met de Franse landbouwminister Marc Fesneau. De ministers ondertekenden een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de landen tijdens de Sommet de L'élevage, volgens de organisatie de grootste veehouderijbeurs van Europa.

De beurs in Frankrijk wordt door de Mongoolse landbouwminister gezien als een mooie manier om Mongolië 'te introduceren aan de wereld', zo vertelde hij tijdens een persconferentie. Tijdens en rond de beurs staan tal van ontmoetingen op de agenda met Europese vertegenwoordigers van landbouw, veehouderij in het bijzonder, en overheidsvertegenwoordigers van diverse Europese landen.


Veel vee

Mongolië is een land met veel vee. Op een populatie van 3,4 miljoen inwoners heeft het land 4,3 miljoen paarden, 5 miljoen koeien, 454.000 kamelen, 31 miljoen schapen en 26,5 miljoen geiten. De Mongoolse veehouderijsector groeit ook. Het land wil graag groeien in de export maar vooral de zelfvoorzieningsgraad verbeteren. De huidige export vindt vooral plaats naar Aziatische en Europese landen.

Het land is lang niet zelfvoorzienend als het om voedsel gaat. Ongeveer de helft van het voedsel wordt geïmporteerd. De aangekondigde voedselrevolutie moet daar verandering in brengen. Het parlement is deze zomer akkoord gegaan met de plannen.


Zuivel

Het land wil onder meer in zuivel groter worden. Nu wordt nog 40 procent van de zuivel geïmporteerd. Vijf jaar geleden besloot de Mongoolse regering om vijfduizend melkkoeien uit Wit-Rusland te importeren. Onder meer door de oorlog in Oekraïne komt dat niet goed van de grond.

In de laatste paar jaar werden onder meer 450 drachtige koeien van het Montbéliarde-ras geïmporteerd vanuit Frankrijk. In 2022/2023 worden nog eens 320 drachtige koeien vanuit Frankrijk geïmporteerd. Montbéliarde is een dubbeldoelras dat het ook in Mongolië goed doet en past bij de gebruiken van het land. Ook kennis van fokkerij wordt binnengehaald.


Voedselrevolutie

Nu Mongolië de voedselrevolutie heeft aangekondigd, wil het nog veel meer melkkoeien importeren. Er wordt gesproken over het importeren van maar liefst 50.000 melkkoeien.

Om de landbouw in Mongolië te professionaliseren kijkt de Mongoolse overheid nadrukkelijk naar Europese landen. Frankrijk wordt gezien als een belangrijke partner, maar dat geldt ook voor andere Europese landen, waaronder Nederland.

Naar de Sommet de L'élevage komen deze week 93.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Er zijn 1.510 exposanten, 22 boerderijexcursies en 73 conferenties op een terrein van 180.000 vierkante meter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    13° / 12°
    95 %
  • Vrijdag
    12° / 5°
    20 %
  • Zaterdag
    13° / 4°
    20 %
Meer weer