Inspraakronde voor verplichte brandkeuringen stallen geopend

Om het aantal stalbranden terug te dringen, is het kabinet van plan verplichte brandveiligheidskeuringen voor veehouderijlocaties in te voeren. De wet die dit moet regelen, is opgesteld te consultatie. Dit betekent dat belanghebbenden en het publiek hierop kunnen reageren.

Inspraakronde+voor+verplichte+brandkeuringen+stallen+geopend
© Twan Wiermans

Het is de bedoeling dat veehouders de nieuwe brandveiligheidskeuring straks jaarlijks laten uitvoeren. Het doel van deze keuring is om veehouders meer bewust te laten worden van de brandrisico's op de veehouderijlocatie en om het brandveiligheidsmanagement op de veehouderijlocatie te verbeteren.

Daarnaast komt er een tweede verplichte keuring van de elektro-installatie en als deze aanwezig is aan de zonnestroominstallatie op de veehouderijlocatie. Deze keuring moet de veehouder ten minste eens per vijf jaar uit laten voeren en de grotere veehouderijlocaties moeten deze keuring ten minste één keer per drie jaar uit laten voeren.


De verplichte keuringen volgen op adviezen in een rapport uit 2021 van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. In oktober van dat jaar kondigde toenmalig landbouwminister Carola Schouten de keuringen aan. Deze moeten leiden tot een halvering van het aantal stalbranden.


• Klik hier om deel te nemen aan deze consultatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer