Kip aan poten vangen leidt na augustus 2024 tot dwangsom

Pluimveebedrijven moeten uiterlijk 15 augustus 2024 hun bedrijfsvoering zo aanpassen dat kippen niet meer aan de poten gevangen worden. Na die datum wordt een dwangsom opgelegd. Dat schrijft landbouwminister Piet Adema aan de Tweede Kamer naar aanleiding van inspectie van de NVWA.

Kip+aan+poten+vangen+leidt+na+augustus+2024+tot+dwangsom
© Marcel Berendsen

Op 24 november 2022 heeft de bestuursrechter in Rotterdam bepaald dat het vangen van kippen aan de poten verboden is volgens een Europese Verordening. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet hierop handhaven, bijvoorbeeld door het opleggen van een last onder dwangsom.

Naar aanleiding van deze rechterlijke uitspraak heeft de NVWA inspecties uitgevoerd en geconstateerd dat het pluimvee nog steeds aan de poten werd gevangen. De NVWA heeft hierop een last onder dwangsom opgelegd, waarbij de bedrijven voor 15 augustus 2024 hun bedrijfsvoering aangepast dienen te hebben, zodat de kippen niet meer aan de poten gevangen worden. Indien bij toekomstige inspecties in 2023 en de eerste helft van 2024 dezelfde overtreding wordt geconstateerd, wordt een gelijkwaardige last onder dwangsom opgelegd met dezelfde einddatum: 15 augustus 2024.


Vangploegen scholen

De NVWA vindt dat de genoemde termijn de sector de mogelijkheid biedt om het vangen van pluimvee aan te passen en vangploegen hierin te scholen, zodat het dierenwelzijn geborgd kan worden. Niet alleen de bedrijven, maar ook de andere schakels in de keten moeten in de gelegenheid worden gesteld om de bedrijfsmatige praktijk aan te passen. Vangletsel kan namelijk ook bij rechtop vangen optreden, als de vangers niet zorgvuldig werken of over onvoldoende kennis beschikken, zo stelt de NVWA.

Inmiddels is er beroep ingesteld bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). In dit (hoger) beroep zal het CBb beoordelen of de NVWA terecht handhavend optreedt en zo ja, of de opgelegde last onder dwangsom leidt tot een doeltreffende, afschrikwekkende en evenredige handhaving. Adema vindt de door de NVWA gestelde termijn tot augustus 20224 te lang, maar hij geeft aan de beroepszaak af te wachten, voor hij hierop reageert.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer