Zonnepanelen boven vrije uitloop leghennen mogen straks
De vrije uitloop van leghennen mag over enige tijd worden overdekt met zonnepanelen zonder dat de eieren hun vrije-uitloopstempel verliezen. Dat blijkt uit de voorstellen voor de aanpassing van een aantal handelsnormen voor voedsel- en levensmiddelen door de Europese Commissie.
In de biologische pluimveehouderij kunnen in de uitloop al zonnepanelen worden gebruikt. Wel geldt daarbij als maximum in principe 20 procent van de oppervlakte. Gezien het belang van duurzame energie kan dit hooguit 50 procent van de oppervlakte worden. De huidige EU-regelgeving verbiedt de installatie van zonnepanelen nog wel bij de productie van vrije-uitloopeieren.
Zonnepanelen kunnen leghennen bescherming bieden tegen wilde vogels en zo het risico op verspreiding van vogelgriep verkleinen. Ook zorgen ze voor verkoeling en schaduw tijdens hete dagen.
Energietransitie
SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen stelde al in 2019 schriftelijke vragen aan de Europese Commissie over het toestaan van zonnepanelen in de vrije uitloop. Hij ziet dat als een win-winsituatie voor de leghennen. Ze leveren daardoor hoogwaardige verse eieren, stelt hij. Behalve dat zonnepanelen het risico op vogelgriep verkleinen, leveren ze ook groene stroom. Deze verandering levert daarmee een bijdrage aan de energietransitie in de landbouw, terwijl de begroeiing en toegankelijkheid van de vrije uitloop voor kippen er volgens Ruissen niet door worden belemmerd.
De EU-landen gaan nu nog verschillend om met de beperking om de vrije uitloop voor andere doeleinden te gebruiken in de huidige handelsnormen. In Nederland worden zonnepanelen in de vrije uitloop niet toegestaan, terwijl dit op plekken in Duitsland wel mag, bijvoorbeeld op maximaal 20 procent van de oppervlakte.
Wijziging kan snel ingaan
De Europese Commissie heeft een korte administratieve inspraakprocedure voor de EU-landen en het Europees Parlement opengesteld. Als die geen bezwaren inbrengen, kunnen de wijzigingen snel ingaan.
In dat geval komt er ook een nieuwe bepaling over het stempelen van de eieren. Dat moet voortaan op het pluimveebedrijf zelf worden gedaan. Stempelen op het bedrijf is in Nederland overigens al tientallen jaren gebruikelijk voor een goede traceerbaarheid van de eieren.
Verder wil de Europese Commissie de handelsnormen aanpassen voor de verpakkingen van groenten, fruit en vlees. Ze stelt voor om het gebruik van wegwerpplastic in de voedsel- en drankindustrie te beperken en de verpakkingen van groenten en fruit terug te dringen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Massey Ferguson 7619
2015, € 59.500
-
RS330 VRF
Gebruikt, € 750
-
Stiga GYRO 500-E
2023, P.O.A.
-
Fendt Twister 13010T schudder
2019, P.O.A.
Vacatures
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Technisch Manager Programma Natura 2000
Provincie Overijssel - Zwolle
Projectmedewerker BoerenNetwerk - Zet je in voor natuurinclusieve landbouw!
Wij.land - Abcoude (De Ronde Venen)
Onderzoeksassistent maisteelt
Wageningen University & Research - Lelystad
Docent veehouderij
Landstede MBO - Raalte
Weer
-
Vrijdag10° / 7°90 %
-
Zaterdag7° / 5°90 %
-
Zondag7° / 4°65 %