In-ovoselectie mag tot dertien dagen vindt Duits ministerie van landbouw

Het Duitse ministerie van Landbouw heeft deze week besloten dat in-ovoselectie van broedeieren is toegestaan tot dag 13 van het broedproces. Eerder was het de bedoeling dat de in-ovomethode per 1 januari 2024 voor dag 7 moest gebeuren. Nu moet de Duitse Bondsdag deze wijziging nog goedkeuren.

In%2Dovoselectie+mag+tot+dertien+dagen+vindt+Duits+ministerie+van+landbouw
© Marcel Berendsen

Reden voor het besluit van het ministerie van Landbouw is de nieuwste kennis over de pijnbeleving van het embryo van een kuiken in het ei. Na uitgebreid onderzoek is aangetoond dat een kuiken tot en met dag 12 van het broedproces geen pijn ervaart. Vandaar dat het nu mogelijk moet worden om de in-ovogeslachtsbepaling tot dag 13 uit te mogen voeren.

Als de Duitse Bondsdat het besluit ook goedkeurt komt de productie van leghennen niet in gevaar. Wordt vastgehouden aan dag 7 voor de geslachtsbepaling, dan zijn de huidige voor de in-ovogeslachtsbepaling niet meer bruikbaar. Die bepalen namelijk het geslacht op dag 9 tot 10 van het broedproces.


Problemen met leghanen

Zijn de in-ovotechnieken niet meer bruikbaar, dan moeten alle haantjes van de legrassen, broederhaantjes genoemd, worden grootgebracht. Dat zijn er voor de Duitse markt zo'n 40 miljoen per jaar. Daar ontbreekt de capaciteit voor. Bovendien gaat het grootbrengen van broederhaantjes met een veel hogere voerconversie gepaard dan van reguliere of traaggroeiende vleeskuikens. Voor het grootbrengen van de broederhaantjes zijn veel extra maatregelen nodig om pikkerij en dierenwelzijnsproblemen te voorkomen.


In Duitsland loopt nog wel een onderzoek naar het grootbrengen van leghanen en ook naar de inzet van dubbeldoelrassen. In de jaren 2025 tot 2028 komen de onderzoeksresultaten hiervan beschikbaar.

Naast Duitsland kennen Frankrijk, Oostenrijk en Luxemburg al vergelijkbare wetgeving over het doden van eendagshaantjes. Nederland kent een afbouwstrategie. Duitsland en Frankrijk maken zich hard voor Europese wetgeving. Er liggen al voorstellen om het doden van eendagshaantjes over vijf jaar te verbieden voor bruine hennen en over tien jaar voor witte hennen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Maandag
    18° / 5°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
Meer weer