Stipkip focust voor eieren op regionale afzet en arbeidsgemak

De vraag naar 1 ster Beter Leven-eieren, stijgende huisverkoop en veranderde inzichten zorgden voor grote veranderingen bij Stipkip. Familie Van Stiphout bouwde de stallen om voor de productie van deze eieren, die volautomatisch worden ingepakt naar wens van de klant.

Stipkip+focust+voor+eieren+op+regionale+afzet+en+arbeidsgemak
© Studio Van Assendelft

Stipkip, 't heerlijke eitje uit de regio, is een begrip in Uden en omgeving. Het legpluimveebedrijf ligt aan de rand van Uden. 'We horen al jaren dat mensen omrijden om hier eieren te kopen', zegt Bart van Stiphout. 'We hebben de afgelopen jaren de eierautomaat steeds weer uitgebreid anders moesten we de hele dag thuis blijven om de automaat tussentijds bij te vullen.'

De focus van Stipkip ligt op regionale afzet. Niet alleen via de eierautomaat. Er gaan ook eieren naar bij supermarkten, restaurants en zorginstellingen in de omgeving.


Bedrijfsgegevens

Jasper van Stiphout runt het bedrijf Stipkip in het Brabantse Uden samen met zijn ouders Bart en Ellie. Het bedrijf houdt 86.000 leghennen in twee stallen. Legpluimveebedrijf Stipkip verbouwde twee scharrelleghennenstallen voor de productie van 1 ster Beter Leven-eieren. Het bedrijf optimaliseerde daarbij, ook om ruimte te maken, het sorteren en verpakken van de eieren met de nieuwste apparatuur voor het klantgericht verpakken van eieren.

Supermarkt Jumbo klopte bij het bedrijf aan voor 1 ster Beter Leven-eieren. Dat vroeg om aanpassingen van de stallen. 'Wij hebben in 2005, na een bedrijfsbrand, twee nieuwe stallen gebouwd met elk twee verdiepingen met een verandasysteem van Vencomatic', legt Van Stiphout uit. 'Een inpandige uitloop, eis voor Beter Leven-eieren, leek in eerste instantie niet mogelijk. Dus zijn we met specialisten van Vencomatic gaan kijken wat mogelijk was op onze locatie.'

'Stijgende huisverkoop geen enkel probleem door vergaande automatisering'

Jasper van Stiphout, pluimveehouder

Beperkt bouwblok

Het bouwblok was beperkt dus de overdekte uitloop moest wel inpandig gebouwd worden. 'We hadden te maken met de bestaande bouw. De muurplaten waren te laag. Vencomatic ontwikkelde daarom een op maat gemaakte Bolegg Terrace-volière waarmee we de veranda konden vervangen. Door optimaal gebruik te maken van de ruimte kunnen we nu per stal meer dieren houden, terwijl er met de aangepaste volière en de inpandige uitloop toch meer ruimte per dier beschikbaar is', legt Jasper van Stiphout uit.


Stipkip eigen foto in de stal
Stipkip eigen foto in de stal © vencomatic

Jasper van Stiphout is verantwoordelijk voor de kippen, zijn ouders Bart en Ellie voor het verpakken. Zus Loes (29) staat op de loonlijst en is de vliegende kiep in de inpakruimte en bezorgt de eieren.
Om ruimte te winnen zit er een slim eiertransportsysteem in de stal, de Pegasus, een eierband die de eieren verticaal kan transporteren. Die brengt de eieren vanuit de eierband in de volière naar de eierverzamelband.

De Venco Floor is ook een innovatie die het bedrijf gebruikt. Het is een vrijstaande tussenvloer waardoor je niet afhankelijk bent van de bestaande bouw. 'Het is een soort losstaande vloer die Vencomatic klantspecifiek maakt en aan alle wettelijke eisen voldoet', legt Jasper van Stiphout uit. 'Met deze tussenvloer konden we de overdekte uitloop voor de hennen in beide etages creëren.'

Naast de stallen staan vier Eco Units 800. Deze warmtewisselaars gebruiken de uitgaande lucht om de verse ingaande lucht voor te verwarmen. In de zomer kunnen deze warmtewisselaars de ingaande verse lucht juist voorkoelen. Ze verzorgen daarmee de minimum ventilatie van 0,7 kuub lucht per kip per uur, verminderen de uitstoot en zorgen voor een beter stalklimaat.


Eieren verpakken

Voor supermarkten werkt Stipkip met een concept met eigen presentatietafels die ze aan de supermarkten leveren. 'Op een vast bezorgmoment in de week brengen we een container met verse eieren in trays en daarbij losse doosjes in verschillende maten', zegt Van Stiphout. 'De klanten in de supermarkten kunnen vervolgens zelf de eieren in de doosjes leggen. Voor andere afnemers leveren we eieren kant en klaar in doosjes van 6, 10 of 15 stuks.'

Om de eieren in al die verschillende doosjes en trays te sorteren gingen de eieren voorheen drie keer door de hand: in de pluimveestal en in de sorteerhal bij het in- en overpakken in de gewenste doosjes. Om efficiënter te werken en tegelijk de kwaliteit van de eieren te optimaliseren is daarom de eierinpakruimte compleet gerenoveerd.

Alle eieren komen nu rechtstreeks vanuit de stal naar de sorteerhal. Stipkip investeerde in een Prinzen-verpakkingssysteem met het Meggsius-systeem. Het geheel bestaat uit vier modules. De eerste, Count, telt de eieren. Control zorgt voor het afstemmen van de gewenste snelheid van de Vencobelt-eierband. Detect signaleert lekkende en kapotte eieren. Select zorgt als vierde module voor automatische eierinspectie op vuilheid en het sorteren op basis van gewenste kenmerken.


Controle per rij

Sinds januari 2022 werkt Van Stiphout met het volautomatische systeem. Het tellen gebeurt per volièrerij waardoor afwijkingen in de productie snel zijn op te sporen. Een zestiental schermen tonen alle aanvoerbanden vanuit de stal. De Meggsius Count telt automatisch en nauwkeurig de eieren met behulp van vision-technologie. De Count en Control regelen de constante eierstroom. Daarvoor staat op elke eierband een camera gericht die de eieren telt net voor de overgang van eierband naar dwarsafvoerband. Het aantal eieren op de band bepaalt de snelheid.

'Het systeem regelt een constante eieraanvoer en voorkomt dat eieren botsen als ze van de ene op de andere band overgaan. Als een van de banden is leeggedraaid, wordt automatisch de volgende band aangezet zodat er geen wachttijd tussendoor is. Hiermee kunnen we 40.000 eieren per uur inpakken. Het werkt efficiënt en supersnel', zegt Bart van Stiphout tevreden.

De Detect, die tussen de dwarsband en de eierinpakker is geplaatst, detecteert lekkende eieren. De band stopt en de eierraper haalt de lekkende eieren er tussenuit. De Meggsius Select stuurt de vieze en kapotte eieren naar een apart eierbandje. Alle goede eieren worden daarna op soort geselecteerd.

Van Stiphout: 'Voorheen was er continu een persoon nodig die bij de aanvoer van eieren staat en de kapotte en vieze eieren uitsorteerde. Nu maakt de Select acht foto's van alle eieren. Afwijkende eieren komen op een apart eierbandje die een persoon regelmatig leegmaakt.

De Count, Control en Select generen samen data waarmee opvallende zaken zoals bijvoorbeeld meer bebloede eieren in rij 6 worden vastgesteld. De pluimveehouder kan daarop actie ondernemen. De Meggsius-app verzamelt de data. De pluimveehouder kan die aanvullen met aantal buitennesteieren, uitval en andere gewenste data. 'We werken sinds januari 2022 met deze nieuwe machines. Het was even wennen maar je leert er steeds beter mee omgaan', zegt Bart van Stiphout.


Unieke inpakcombinatie

Voor het inpakken van de eieren sorteert een Ovograder30 de eieren met elektronische weegschalen in gewenste gewichten. Twee Prinzen 70-inpakkers pakken daarna de eieren in. Alles naar wens van de klant, in trays van 30 eieren of in doosjes van 6, 10 of 15 stuks.


In de boerderijautomaat verkoopt Stipkip eieren in doosjes van 6, 10, 15 of 30 stuks en verse producten.
In de boerderijautomaat verkoopt Stipkip eieren in doosjes van 6, 10, 15 of 30 stuks en verse producten. © Studio Van Assendelft

'De machine maakt de doosjes ook perfect dicht', vindt Bart van Stiphout. 'Deze automatisering scheelt ontzettend veel inpakwerk en levert kwalitatief betere eieren op. Elke handeling betekent tenslotte extra kans op haarscheurtjes en breuk.' De speedpack met bufferontnester, stapelaar, palletloader met palletbuffer zorgen voor verdere afwerking en doorgang van het inpakproces.

Het onderhoud van de machines vraagt weinig werk. 'Elke 6 weken een keer doorspuiten en alles werkt weer soepel. Ook het schoonmaken is goed te doen', zegt Bart van Stiphout. Met eigen personeel kan het bedrijf nu elke gewenste order geautomatiseerd inpakken. Klanten geven de gewenste aantallen door en dat wordt ingesteld.


Naar één locatie

Familie Van Stiphout huurde 17 jaar lang een tweede locatie. 'Voorheen hadden we op dit bedrijf een leeftijd kippen en op de gehuurde locatie een tweede leeftijd zodat we altijd de gewenste eigewichten konden leveren. De huurlocatie hebben we afgestoten en nu houden we twee leeftijdsgroepen op de thuislocatie. Altijd bruine kippen, nu Lohmann Classic. Consumenten hebben de voorkeur voor bruine eieren en wij werken graag met bruine kippen. Die zijn rustiger', ervaart Van Stiphout.

De familie heeft het volste vertrouwen in groei van de lokale afzet. 'Met de nieuwe machines kunnen we elke gewenste order in een werkgang verpakken en klaarzetten voor aflevering aan een klant of voor de boerderijautomaat. We brengen zelf de eieren rond op vaste bezorgdagen per klant. Zo leveren we altijd verse eieren', besluit Bart van Stiphout.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer