Subsidie salmonellavaccinatie opfokhennen gestopt

De Europese bijdrage aan de preventie en bestrijding van dierziekten vermindert. Die voor de salmonellavaccinatie is verlaagd naar 30 procent. De Nederlandse pluimveesector heeft daarop besloten helemaal af te zien van de subsidie voor het vaccineren van pluimvee tegen salmonella.

Subsidie+salmonellavaccinatie+opfokhennen+gestopt
© Marcel Berendsen

Het besluit is genomen in overleg tussen de Centrale Organisatie voor Broedeieren en Kuikens (COBK), vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP en Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Het is volgens de organisaties niet meer interessant te opteren voor een verlaagde subsidie. De bijdrage is minimaal en staat niet langer in verhouding tot de administratieve lasten.

De organisaties verwachten dat pluimveehouders ook na het afschaffen van de subsidie blijven vaccineren. 'Voedselveiligheid staat immers op de eerste plaats. We vragen onze leden daarom zich te blijven inzetten om salmonella onder controle te houden zodat de pluimveesector onder de EU-norm blijft. We hopen hiermee de afwaardering van eieren en vlees te voorkomen, samen met de logistieke kosten en problemen', melden de organisaties in een gezamenlijk statement.

Verder is het de verwachting dat de vaccins iets goedkoper worden door deze EU-subsidie af te schaffen. De pluimveeorganisaties adviseren pluimveehouders in overleg met de opfokorganisatie en dierenartspraktijk te kijken welk vaccin (SE/ST, SE) het beste past.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer