Kippen mogen niet meer aan de poten worden gevangen

De bestuursrechter in Rotterdam heeft geoordeeld dat het optillen van kippen aan de poten voor transport naar het slachthuis in strijd is met de regels. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moet van de rechter gaan handhaven.

Kippen+mogen+niet+meer+aan+de+poten+worden+gevangen
© Marcel Berendsen

De pluimveesector beraadt zich nu op de consequenties van de uitspraak, meldt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP. 'Wij gaan direct met de NVWA om tafel om te horen hoe de toezichthouder met deze situatie om wil gaan. Dat is voor ons als sector belangrijk om te horen.'

De Jong wijst erop dat Nederland door deze uitspraak wel in een heel bijzondere situatie terechtkomt. 'Wereldwijd is dit de gangbare vangmethode. Er ligt wel een advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid om dit anders te gaan doen, maar dit is nog lang geen uitgemaakte zaak. Daar wordt in sommige landen heel anders tegenaan gekeken.'

De vangmethode van pluimvee staat al lang op de agenda van LTO/NOP en andere betrokken organisaties in de pluimveesector. Al voordat Wakker Dier in december 2020 aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vroeg om handhavend op te treden tegen de wijze van kippen vangen.

Wij gaan direct met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit om tafel

Kees de Jong, voorzitter Pluimveehouderij LTO/NOP

Wakker Dier stelt dat de vangmethode in strijd is met de Transportverordening, een in Nederland en de hele Europese Unie geldende wettelijke regeling over de bescherming van dieren tijdens het vangen en vervoer. De hoogste rechter in deze zaken, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, verplichtte de NVWA onderzoek te doen naar de methode en te beslissen of er handhavend moest worden opgetreden.


Vangbedrijven

In een procedure die in april 2022 is gestart moest de bestuursrechter bepalen of de NVWA de juiste beslissingen had genomen. De vangbedrijven betoogden in deze procedure dat er geen sprake was van een overtreding. Zij stelden dat er in de Transportverordening per abuis geen uitzondering was opgenomen voor het aan de poten optillen.

De NVWA stelt dat er wel een verbod geldt om de kippen bij het vangen aan de poten op te tillen. Maar de autoriteit volstaat met het opleggen van een waarschuwing aan de vangbedrijven totdat er een duidelijk wetenschappelijk advies is.

De bestuursrechter oordeelt nu dat de NVWA het verbod op het vangen aan de poten wel moet handhaven. Mede omdat er een andere manier is, zoals de Zweedse methode waarbij maximaal twee kippen tegelijk rechtop en rondom de borst worden opgepakt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer