Lagere winst Danish Crown door minder aanvoer en lastige afzet Azië

Een lagere aanvoer van varkens leidde in de eerste helft van boekjaar 2022-2023 voor Danish Crown tot minder winst dan in dezelfde periode vorig jaar. De lagere winst komt ook doordat er minder vraag was vanuit Azië. Om voldoende concurrentiekracht te houden, heeft het bedrijf besloten slachthuizen te sluiten.

Lagere+winst+Danish+Crown+door+minder+aanvoer+en+lastige+afzet+Azi%C3%AB
© Danish Crown

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers van Danish Crown. Die periode loopt van 1 oktober tot en met 31 maart. De halfjaarwinst kwam uit op 902 miljoen Deense kronen: 121 miljoen euro. Dat is 18 procent minder dan vorig jaar. Toen werden 13 procent minder varkens geslacht. Per kilo geslacht gewicht daalde de winst 5 procent.

Mede door de hogere prijzen werd wel een 15 procent hogere omzet gerealiseerd. Die ging van 30 miljard kronen in het eerste half jaar van 2022-2023 naar 34,5 miljard in het afgelopen halfjaar, dat is 4,6 miljard euro. De prijzen voor de varkenshouders stegen daarbij 40 procent, meldt de slachterijorganisatie.


Zeer uitdagende periode

'Dit is een zeer uitdagende periode van zes maanden geweest. In een buitengewoon moeilijke markt zijn onze verdiensten en financiële prestaties afzonderlijk van elkaar op een acceptabel niveau. In Europees perspectief hadden we echter onvoldoende concurrentiekracht om de aanvoer van slachtvarkens van onze coöperatieve eigenaren in Denemarken op peil te houden. Hierdoor bleef ons resultaat voor het eerste halfjaar achter bij onze verwachtingen', zegt Group CEO Jais Valeur van Danish Crown.

'Vanwege de moeilijke marktomstandigheden moeten we actie ondernemen om onze concurrentiekracht in de toekomst veilig te stellen. In het eerste halfjaar hebben we daarom onze fabrieksstructuur in Duitsland aangepast door onze vestiging in Boizenburg te sluiten en de activiteiten samen te brengen in onze slachterij in Essen.'

Verder maakte het bedrijf de organisatie minder complex door 150 werknemers in loondienst te ontslaan. 'Ten slotte hebben we na afloop van het halfjaar besloten om ons slachthuis in het Deense Sæby te sluiten. Dat waren noodzakelijke beslissingen die ons tegen het einde van het boekjaar een sterkere positie zullen geven', aldus Valeur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer