Voertarwe lijkt ook bruikbaar in producten voor menselijke consumptie

Flevolandse voertarwe is mogelijk ook te gebruiken voor hoge kwaliteit bakproducten. De eerste resultaten van drie innovatieve voedselproducten zijn veelbelovend. Deze werden vrijdag gepresenteerd in het Food Forum in Almere.

Voertarwe+lijkt+ook+bruikbaar+in+producten+voor+menselijke+consumptie
© Food Cabinet

In het nieuwste lab Grains 2.0 worden de toepassingen van voertarwe voor menselijke consumptie onderzocht. Low Food en Flevo Campus onderzoeken samen met wetenschappers, chefs en de drie producenten Taiyari, Mothers Kitchen Almere en Boonzaak onder leiding van wetenschapper Elzelinde van Doleweerd of die tarwe kan worden gebruikt in producten als tempeh, dosa's en tortilla's.

In Grains 2.0 wordt onderzocht of er toepassingen in voeding mogelijk zijn voor de tarwe met een eiwitgehalte van 10 tot 11 procent. Het gehalte is beduidend lager dan in baktarwe, dat een eiwitgehalte van 12 procent heeft. De beproefde tarwe wordt doorgaans in diervoeders verwerkt. Een proefpanel beoordeelde de eerste resultaten.


Tempeh

Boonzaak onderzoekt tempeh van tarwe en lokale granen, in combinatie met grauwe erwt en krombekboon. De versie gemaakt van voedertarwe bleek opvallend goed van smaak. Tortilleria Tayari experimenteert met tortilla's van tarwe en mais. Uit de proeven kwam de tortilla met gele mais het beste uit de verf. De diverse tarwesoorten hadden weinig invloed op de smaak.

Voedertarwe bleek een positief effect te hebben op de Hindoestaanse pannenkoeken van linzen en tarwe, gemaakt door Mothers Kitchen Almere. In januari volgt een afsluitende open lab-sessie. Voor dit lab wordt samengewerkt met Boerderij van de Toekomst, waar dit jaar het tarweras KWS Extase werd geteeld. De eerste partij wordt ingezet voor de experimenten. Ook wordt samengewerkt met de Graanrepubliek om de schaalbaarheid van dit project op termijn te kunnen vergroten.


Low food

Low food wil de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart zetten. De organisatie ambieert dat de Nederlandse eetcultuur toonaangevend en vooruitstrevend is over onderwerpen als duurzaamheid en inclusie. In een wereld waar voedselzekerheid en de duurzaamheid van het voedsel- en landbouwsysteem twee grote thema's zijn, gelooft Low food dat voedselbeweging een belangrijke rol speelt in de veranderende voedselcultuur.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer