Voertarwe lijkt ook bruikbaar in producten voor menselijke consumptie
Flevolandse voertarwe is mogelijk ook te gebruiken voor hoge kwaliteit bakproducten. De eerste resultaten van drie innovatieve voedselproducten zijn veelbelovend. Deze werden vrijdag gepresenteerd in het Food Forum in Almere.
In het nieuwste lab Grains 2.0 worden de toepassingen van voertarwe voor menselijke consumptie onderzocht. Low Food en Flevo Campus onderzoeken samen met wetenschappers, chefs en de drie producenten Taiyari, Mothers Kitchen Almere en Boonzaak onder leiding van wetenschapper Elzelinde van Doleweerd of die tarwe kan worden gebruikt in producten als tempeh, dosa's en tortilla's.
In Grains 2.0 wordt onderzocht of er toepassingen in voeding mogelijk zijn voor de tarwe met een eiwitgehalte van 10 tot 11 procent. Het gehalte is beduidend lager dan in baktarwe, dat een eiwitgehalte van 12 procent heeft. De beproefde tarwe wordt doorgaans in diervoeders verwerkt. Een proefpanel beoordeelde de eerste resultaten.
Tempeh
Boonzaak onderzoekt tempeh van tarwe en lokale granen, in combinatie met grauwe erwt en krombekboon. De versie gemaakt van voedertarwe bleek opvallend goed van smaak. Tortilleria Tayari experimenteert met tortilla's van tarwe en mais. Uit de proeven kwam de tortilla met gele mais het beste uit de verf. De diverse tarwesoorten hadden weinig invloed op de smaak.
Voedertarwe bleek een positief effect te hebben op de Hindoestaanse pannenkoeken van linzen en tarwe, gemaakt door Mothers Kitchen Almere. In januari volgt een afsluitende open lab-sessie. Voor dit lab wordt samengewerkt met Boerderij van de Toekomst, waar dit jaar het tarweras KWS Extase werd geteeld. De eerste partij wordt ingezet voor de experimenten. Ook wordt samengewerkt met de Graanrepubliek om de schaalbaarheid van dit project op termijn te kunnen vergroten.
Low food
Low food wil de Nederlandse gastronomie wereldwijd op de kaart zetten. De organisatie ambieert dat de Nederlandse eetcultuur toonaangevend en vooruitstrevend is over onderwerpen als duurzaamheid en inclusie. In een wereld waar voedselzekerheid en de duurzaamheid van het voedsel- en landbouwsysteem twee grote thema's zijn, gelooft Low food dat voedselbeweging een belangrijke rol speelt in de veranderende voedselcultuur.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
John Deere - 6145R AP FH PTO
2016, € 82.500
-
Massey Ferguson TD 1028 X-TRC
2023, P.O.A.
-
John Deere Tractor 6155MH (RL) #26913
Gebruikt, P.O.A.
-
Fendt 308/90 Holland Farmer
1998, P.O.A.
Vacatures
Sales Adviseur - Melkveehouderij en Gemengd Bedrijf
VOSSEN LABORATORIES Int. B.V. - NL
Specialist gewasverzorging
Syngenta Seeds - Zeewolde
Medewerker Mechanisatie
Syngenta Seeds - Zeewolde
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Deskundig lid voor de pachtkamer
Rechtbank Oost-Brabant - ’s-Hertogenbosch
Weer
-
Zondag11° / 2°30 %
-
Maandag10° / 0°20 %
-
Dinsdag10° / 0°20 %