LTO Noord en collectief maken werk van duurzamer Flevoland

LTO Noord en het Flevolands Agrarisch Collectief (FAC) zetten samen in op een duurzamer en vitaler Flevoland. Ze willen onder meer het beheer voor boerenlandvogels versterken. Ook gaan ze voor een sterke rol in de gebiedsprocessen in het kader van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG).

LTO+Noord+en+collectief+maken+werk+van+duurzamer+Flevoland
© LTO Noord

De afspraken zijn vastgelegd In het Green Paper Flevoland 2023 'Een nieuwe impuls voor een natuurinclusieve samenleving'. Hierin beschrijven de twee organisaties hoe boeren en tuinders de komende jaren willen meedenken en meewerken aan een natuurinclusieve samenleving in Flevoland. In 2019 hebben de twee partijen ook al gezamenlijk een Green Paper aangeboden aan de provincie, met als resultaat meer aandacht voor biodiversiteit en akkervogels.

Andere zaken die LTO Noord en FAC willen bereiken zijn een leidende rol voor het FAC in de vormgeving en realisatie van dooradering van het landelijk gebied. Ook willen de partijen in brede zin betrokken worden bij initiatieven en wet- en regelgeving die het landelijk gebied aangaan om zo toekomstbestendigheid van de landbouw te garanderen. In de Green Paper Flevoland zijn zes concrete speerpunten geformuleerd en daarbij wat daarvoor nodig is van de provincie en het waterschap.


Speerpunten

Provinciaal voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland denkt dat er kansen liggen voor boeren en tuinders op het gebied van natuurinclusiviteit, circulariteit, klimaat, bodemkwaliteit en het watersysteem. 'In de Green Paper hebben wij concrete speerpunten opgesteld. Als we hiermee aan de slag kunnen gaan, dan levert de land- en tuinbouw een belangrijke bijdrage aan een duurzamer en vitaler Flevoland.'


Er zijn tal van initiatieven om de land- en tuinbouw in Flevoland toekomstbestendig te maken en het agro-natuurnetwerk te versterken. Provincie en waterschap bevorderen die initiatieven actief. Bijvoorbeeld door uitbreiding van de regeling voor Agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb), het Actieplan Bodem en Water, de Opgave Landbouw Meerdere Smaken, Actieplan Biodiversiteit en Agenda Biodiversiteit. De initiatieven hebben tot dusverre waardevolle resultaten opgeleverd en bieden veel kansen voor een mooier landschap en een natuurinclusievere samenleving.

Open de pdf om de hele Green Paper te lezen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer