CDA trekt aan de bel om functieverandering goede landbouwgrond

Het CDA wil weten wat het kabinet doet om goede landbouwgrond te beschermen. Tweede Kamerleden Derk Boswijk en Jaco Geurts hebben Kamervragen gesteld van die strekking. De aanleiding hiervoor is berichtgeving in de Volkskrant over de plannen om de komende jaren opgeteld 6.000 hectare goede landbouwgrond in Flevoland in te leveren door functieverandering.

CDA+trekt+aan+de+bel+om+functieverandering+goede+landbouwgrond
© Niels van der Boom

De grond in Flevoland wordt algemeen gezien als ideaal voor de agrarische sector. In september vorig jaar stelde Geurts dat goede landbouwgrond daarom moet worden beschermd tegen functieverandering. Eerder diende Boswijk samen met SGP, ChristenUnie, VVD, BoerBurgerBeweging en Groep van Haga/BVNL, en met steun van Forum voor Democratie en JA21 al een motie in waarin zij het kabinet vroegen te onderzoeken hoe hoogwaardige landbouwgronden in Nederland kunnen worden beschermd.

Het CDA heeft de ministers Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof gevraagd wat zij vinden van functieverandering van hoogwaardige landbouwgrond in grond voor natuur of woningbouw.

Ook vraagt de partij hoeveel hoogwaardige landbouwgrond de komende jaren van functie verandert en welk bevoegd gezag verantwoordelijk is voor de bescherming van hoogwaardige landbouwgrond. Tot slot vragen de christendemocraten of bij de functieverandering wordt gekeken naar de geschiktheid van de bodem voor de nieuwe functie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer