Flevolandse akkerbouwer: 'Vlasteelt meer risico dan tarwe, maar saldo is beter'

De teelt van vlas is risicovoller dan tarwe, maar het saldo is beter. 'Iedere akkerbouwer die vlas wil telen, kan het, mits je de mechanisatie in orde hebt.' Dat gaf Flevolandse akkerbouwer Tejon de Regt dinsdagavond aan tijdens het webinar 'Biobased in opmars: een kans voor boeren?'

Flevolandse+akkerbouwer%3A+%27Vlasteelt+meer+risico+dan+tarwe%2C+maar+saldo+is+beter%27
© Marcel Berendsen

De Regt schoof aan om zijn ervaringen met vlasteelt toe te lichten. Op zijn bedrijf in Dronten maakt vlas al sinds 1985 onderdeel uit van zijn bouwplan. Naast 7 hectare vlas teelt De Regt aardappelen, uien, suikerbieten, rodekool, knolselderij, wortels, graszaad en graan.

'Vlas is geen moeilijk gewas, maar het vraagt wel aandacht', zegt hij. 'In het beginstadium heeft vlas veel water nodig, verderop in de groeiseizoen valt het mee. In de eindfase heeft het gewas weer meer water nodig om te roten, zodat de vezels goed van de stengel loskomen.'

Specifieke mechanisatie

Waar de teelt volgens De Regt relatief eenvoudig is, zit dat met de mechanisatie anders. 'Vooral de oogst vraagt om specifieke mechanisatie. Je kunt deze niet voor 7 hectare aanschaffen. In elk teeltgebied moet je een groep boeren hebben die vlas teelt. Gelukkig hebben we dat voor elkaar in Flevoland.'


De tekst gaat door onder de video

De oogst van deze groep gaat naar Van de Bilt zaden en vlas. Circa 90 procent van het vlas van dit bedrijf in het Zeeuwse Sluiskil heeft een textielbestemming. De teelt van vlas is duurzaam, geeft De Regt aan. 'Het gewas kent weinig ziekten en plagen en de onkruidbestrijding gaat makkelijk, omdat vlas een dicht gewas is. Het risico zit hem vooral in het eind van de teelt.'

Hierbij doelt de akkerbouwer op het rotingsproces. Om de vezels van de stengel af te krijgen, moet vlas roten. In een natte periode kan het rotingsproces doorgaan, waardoor de vezels mogelijk niet meer oogstbaar zijn. 'Dat gebeurt gemiddeld één keer per tien jaar. Dat is een risico, maar als je een rustgewas wil waar je geen omkijken naar hebt, dan moet je voor tarwe kiezen', weet De Regt. 'Voordeel van vlas is dat het saldo beter is dan een graangewas.'

Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw

De Flevolandse teler is aangesloten bij het Duurzaam Praktijknetwerk Akkerbouw (DPA). Dat is een netwerk van en voor akkerbouwers, die met elkaar van gedachten wisselen en elkaar inspireren over zaken als duurzaam bodembeheer, precisielandbouw, weerbare teeltsystemen en biodiversiteit. DPA functioneert onder de vlag van BO Akkerbouw en heeft nu 21 ondernemersgroepen verspreid over Nederland.

'Daarnaast informeren we elkaar over nieuwe teelten of andere zaken op het bedrijf', zegt De Regt. 'Het is goed om te horen waar iemand kansen ziet of juist niet. Dan hoef je niet allemaal dezelfde fouten te maken of dezelfde hobbels te nemen.' Iedere akkerbouwer kan zich aansluiten bij DPA. Voor meer informatie of aanmelding mail naar dpa@bo-akkerbouw.nl.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer