Hempflax ziet vraag naar hennepvezels fors groeien

De vraag naar natuurlijke grondstoffen als hennepvezels neemt de komende jaren fors toe, voorziet business developer Gerard Hosper van Hempflax. 'Dat biedt kansen voor vezelgewassen. Het is de kunst alle stromen zo hoog mogelijk te verwaarden.'

Hempflax+ziet+vraag+naar+hennepvezels+fors+groeien
© Job Hiddink

Hempflax begon 25 jaar geleden met de verwerking van vezelhennep in het Groningse Oude Pekela. Het bedrijf verwerkte vorig jaar circa 2.500 hectare. Naar verwachting krijgt dit areaal door meerdere oorzaken komend seizoen een terugval van 10 procent. Toch is het bedrijf positief gestemd over de toekomst.

'Het areaal gaat hoe dan ook uitbreiden', stelt Gerard Hosper, verantwoordelijk voor business development bij Hempflax. 'De overheid maakt veel geld vrij voor initiatieven als 'Building Balance' en minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stimuleert biobased bouwen. Bouwbedrijf Ballast Nedam wil met zoveel mogelijk natuurlijke materialen bouwen. De kunst is om alle positieve energie bij elkaar te krijgen en stappen vooruit te zetten.'


Textielindustrie en automotive

Voor Hempflax zijn naast biobased de textielindustrie en de automotive belangrijke afzetkanalen. Doorgaans hebben vezels voor textiel de hoogste financiële waarde. 'Een hennepplant bestaat voor 25 procent uit vezels, 55 procent is hout en de rest stof. Van het hout maken we strooisels voor dieren', licht Hosper toe. 'Om tot een goed renderend gewas te komen, moet je alle stromen zo hoog mogelijk zien te verwaarden.' De 20 procent stof die overblijft na het zeven, wordt gebruikt in mestkorrels voor rozen.

De kunst is om alle positieve energie bij elkaar te krijgen en stappen vooruit te zetten

Gerard Hosper, business development manager bij Hempflax

Ruwe hennepvezels in de Hempflax-fabriek in Oude Pekela.
Ruwe hennepvezels in de Hempflax-fabriek in Oude Pekela. © Job Hiddink

Telers verbouwen op contractbasis circa 2.500 hectare vezelhennep voor Hempflax, voornamelijk in Duitsland en Groningen. 1.000 hectare groeit op eigen grond in Roemenië, waar Hempflax in 2014 een nieuwe fabriek opende. 'In Duitsland nam de druk op het areaal toe door de opkomst van de hoger salderende maisteelt voor biogasinstallaties. Vandaar dat we verder keken. Uiteindelijk vonden we de oplossing in Oost-Europa. De ervaringen die we in Roemenië opdoen, daar proberen we in Nederland op te anticiperen en andersom', licht Hosper toe.

Verder beschikt Hempflax over een eigen productielocatie voor isolatiemateriaal in Duitsland. Bijna 80 procent hiervan blijft in ons buurland. De verwachting is dat deze markt ook in Nederland groeit.


Kalkhennepblokken voor een isolerende gevel.
Kalkhennepblokken voor een isolerende gevel. © Job Hiddink


Concurrentie

Maar volgens Hosper zit de hennepteelt ook in de hoek waar klappen vallen. 'De concurrentie van andere gewassen neemt toe. Het saldo van vezelhennep is vergelijkbaar met graangewassen, maar dat ligt nu in het voordeel van graan. Daarnaast levert hennep een waardering van maximaal 298 euro per hectare op in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, afhankelijk van de regio. Dat terwijl voor een eiwitgewas een hectarebedrag van 2.200 euro wordt gerekend. Sommige telers leveren daarom een deel van hun hennepareaal in en kiezen voor een eiwitgewas.'


De Hempflax-fabriek staat vlak bij het Pekelderdiep.
De Hempflax-fabriek staat vlak bij het Pekelderdiep. © Job Hiddink

Ondanks dat deze ontwikkelingen de opmars van vezelhennep remmen, verwacht Hosper dat er meer ruimte komt in dit gewas, dat nu voornamelijk in de noordelijke provincies wordt verbouwd. Voorwaarde is dat de bouwsector biobased omarmt. 'We merken dat er bij de bouw motivatie is om te veranderen. Door de beperking in de CO2-uitstoot door Europese wetgeving worden bedrijven gedwongen alternatieven te zoeken voor traditionele bouwmaterialen. Deze regels werken in het voordeel van ons. Een vezelgewas stoot geen CO2 uit, maar slaat het op.'


Nieuwe teeltgebieden

Hempflax speelt hierop in door nieuwe teeltgebieden rondom Breda, in Limburg en in de driehoek Apeldoorn-Deventer-Zutphen op te zetten. 'Hierbij werken we samen met nieuwe ketenpartijen. We gaan experimenteren met mobiele verwerking omdat deze regio's te ver van de fabriek liggen', zegt Hosper. Hempflax werkt in Limburg en in de stedendriehoek samen met woningbouwers en loonwerkers. Loonwerkers organiseren de teelt. In het groter te beproeven areaal rondom Breda werkt de verwerker samen met een vastgoedpartij.

'Het idee is om lokale ketens op te zetten om de oogst ook regionaal te kunnen afzetten, maar daarvoor heb je een goede ketensamenwerking nodig', zegt Hosper. 'De belangstelling naar lokale productie groeit omdat mensen zich er steeds bewuster van zijn dat je niet alles zomaar van verder weg kunt halen.'


Pakken met dierstrooisels en daarachter ruwe hennepvezels.
Pakken met dierstrooisels en daarachter ruwe hennepvezels. © Job Hiddink

Hosper waardeert initiatieven als 'Building Balance', maar is ook kritisch. Binnen dit project worden op dertien plekken in Nederland biobased ketens opgezet. Het streven is in 2030 uit te komen op 50.000 hectare biobased gewassen. 'Wij hebben al aansluiting gevonden bij 'Building Balance'. Misschien worden er oplossingen aangedragen die wij niet zien', zegt Hosper. 'Door ervaren partijen erbij te halen, wordt de versnelling sneller en succesvoller ingezet. Wij brengen daarom graag onze ervaring met teelt en verwerking van vezelhennep aan tafel.'


Gerard Hosper, business development bij Hempflax
Gerard Hosper, business development bij Hempflax © Job Hiddink


Bedrijfsgegevens

Gerard Hosper is verantwoordelijk voor business development bij vezelhennepverwerker Hempflax in het Groningse Oude Pekela. Hempflax verwerkt vezelhennep afkomstig van circa 2.500 hectare oppervlakte in Groningen, Drenthe, Friesland en in de Duitse gebieden Emsland en Lüneburger Heide. Daarnaast groeit ongeveer 1.000 hectare op eigen grond in Roemenië. Hier opende het bedrijf in 2014 een nieuwe fabriek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer