Kamer steunt hogere toeslag voor vlas en hennep

De Tweede Kamer steunt een voorstel van de SGP om de teelt van vlas en hennep een hogere hectaretoeslag toe te kennen. De verhoging kan echter niet bij de start van het nieuwe GLB worden doorgevoerd, zegt landbouwminister Henk Staghouwer.

Kamer+steunt+hogere+toeslag+voor+vlas+en+hennep
© Koos van der Spek

Onder het oude nu nog geldende gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) ontvangt een akkerbouwer een vergroeningsvergoeding van 150 euro per hectare voor de teelt van vezelgewassen vlas en hennep. Vanaf 1 januari 2023 geldt het nieuwe GLB waarbij voor deze teelten onder de ecoregeling als rustgewas slechts 50 euro per hectare wordt uitgekeerd.


In de aangenomen motie wijst SGP-Kamerlid Roelof Bisschop erop dat deze teelten veel CO2 vastleggen, duurzame bouwmaterialen opleveren en weinig gewasbescherming vragen. Hij vraagt daarom om een hogere toeslag.

Onlangs liet landbouwminister Henk Staghouwer in een Kamerdebat weten dat een aanpassing van de ecoregeling voor vlas en hennep niet meer gaat lukken voor het ingaan van het nieuwe GLB. Hij zei toe zich in te zetten voor aanpassing van de vergoeding vanaf 2024.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  2° / -3°
  60 %
 • Maandag
  3° / -1°
  40 %
 • Dinsdag
  1° / 0°
  85 %
Meer weer