Geen extra bonus voor vezelteelt, wel steun uit ander potje

De vergoeding voor de teelt van vezelgewassen in regio 1 onder de ecoregelingen in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) en Nationaal Strategisch Plan (NSP) wordt niet verhoogd. Landbouwminister Piet Adema ziet daarvoor geen ruimte in de regelgeving, laat hij de Tweede Kamer weten.

Geen+extra+bonus+voor+vezelteelt%2C+wel+steun+uit+ander+potje
© Koos v.d. Spek

De Kamer had in een motie opgeroepen de vezelteelt wel meer te ondersteunen. Ook Adema is er voorstander van, maar ziet zich belemmerd door Europese staatssteuncriteria. Om toch aan het verzoek te voldoen, wil de minister andere mogelijkheden uit het GLB/NSP inzetten.


Die mogelijkheden zijn gericht op ondersteuning van de teelt van biogrondstoffen voor biobased bouwen. Hiertoe worden de kennis- en innovatieregelingen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid aangepast, zodat ze ook de teelt van biogrondstoffen voor biobased materialen stimuleren.


Sabe-subsidie

Binnen de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (Sabe) wordt het mogelijk gemaakt om via een voucher onafhankelijk advies te krijgen over de teelt van biogrondstoffen binnen het bestaande Sabe-aandachtsgebied 'circulair gebruik van gewassen, grondstoffen en nieuwe plantaardige eiwitbronnen'.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer