GreenInclusive oogst biologische vezelhennep in Nagele

GreenInclusive is deze maand begonnen met de oogst van vezelhennep. Het bedrijf maaide vrijdagmiddag in het Flevolandse Nagele een perceel van Aeres Warmonderhof. De vezelhennep wordt gebruikt als isolatiemateriaal in de bouw.

In totaal wordt 225 hectare gemaaid, waarvan 3,5 hectare van de mbo-instelling voor biologische-dynamische landbouw in Dronten. 'Het 3 meter hoge vroege ras Ferimon heeft zich ook tijdens de droogte sterk gehouden', stelt directeur Marthijs Roorda van vezelhennepproducent GreenInclusive.

Na het maaien wordt de biologische vezelhennep geschud. Daarna blijft deze twee weken op het land liggen om te roten, zodat tijdens het verwerkingsproces de vezels makkelijker kunnen worden gescheiden van de houtige kern. De vezelhennep wordt vervolgens in balen geperst en naar de fabriek vervoerd die er isolatiematten voor woningen en gebouwen van maakt.


GreenInclusive investeerde in een Claas Jaguar om het areaal vezelhennep te maaien
GreenInclusive investeerde in een Claas Jaguar om het areaal vezelhennep te maaien © Tienke Wouda

Dit jaar investeerde het bedrijf uit Drachten in een maaier, een Claas Jaguar. De machine is uitgerust met een enkel mes dat de vezelhennep in stukken van 50 tot 60 centimeter maait.


Studenten Warmonderhof

Derdejaarsstudenten van de Warmonderhof kwamen zelf met de vraag of ze vezelhennep op het perceel konden telen, geeft Roorda aan. 'Ze zochten naar een goed rustgewas. Vorig jaar werd er tarwe op verbouwd. Dat was behoorlijk arbeidsintensief, met name het wieden. Vezelhennep vergt veel minder arbeid omdat het een snelgroeiend gewas is, waardoor onkruid geen kans heeft.'


Zo'n 2,5 jaar geleden begon GreenInclusive op 60 hectare met de teelt van vezelhennep. Streven is om binnen enkele jaren naar minimaal 1.200 hectare te gaan en een eigen fabriek te realiseren voor de verwerking van vezelhennep.


Van vezelhennep worden isolatiematten voor de bouw gemaakt
Van vezelhennep worden isolatiematten voor de bouw gemaakt © Tienke Wouda

Hoewel vanuit de vraagkant steeds meer interesse komt voor het gebruik van vezelhennep, moeten boeren nog wel worden overgehaald om het gewas te telen, merkt Roorda. Het is voor hen relatief nieuw. 'De animo vanuit de sector neemt toe. Al wordt het de boeren niet eenvoudig gemaakt, door de huidige discussies in de agrarische sector.'


CO2-credits

Roorda ziet volop perspectief voor de teelt van vezelhennep. Vooral als het bedrijf straks goedkeuring krijgt van Stichting Nationale koolstofmarkt voor de handel in CO2-credits. 'Wanneer CO2 wordt vastgelegd in langcyclische producten en de credits worden verkocht, levert de vergoeding per ton droge stof voor een hectare vezelhennep zo'n 20 tot 40 procent extra op', verwacht Roorda.

Roorda hoopt dat landbouwminister Henk Staghouwer in het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) de vlas- en hennepmotie kan uitvoeren. Het voorstel van de SGP om een extra hectaretoeslag toe te kennen, werd eind juni gesteund door de Tweede Kamer. 'Wat dat voor de voor positie van vezelhennep in het nieuwe GLB betekent, is nog niet te zeggen.'

Meer dan twintig boeren hebben een teeltcontract met GreenInclusive. Zij ontvangen 110 euro per ton vezelhennep en een bonus bij 10 hectare of meer. Bij een gemiddelde opbrengst komt dat neer op een netto-opbrengst van 1.400 tot 1.500 euro per hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer