Kamer schiet aardappel- en vezelhenneptelers niet te hulp

Moties van BBB en SGP bedoeld om vezelhennep en consumptieaardappelen toch nog op de lijst met winterteelten te krijgen, haalden donderdag in de Tweede Kamer geen meerderheid.

Kamer+schiet+aardappel%2D+en+vezelhenneptelers+niet+te+hulp
© Dirk Hol

De SGP deed in een motie een poging om late rassen van consumptie- en industrieaardappelen alsnog op de lijst met wintergewassen te krijgen. De BBB vroeg om nader onderzoek naar de kosten van het uitsluiten van hennep en consumptieaardappelen van de winterteeltenlijsten. Ook wilde de partij weten hoeveel uitspoeling en van welke stoffen er voorkomen wordt nu deze gewassen van de lijst zijn geschrapt. Beide voorstellen haalden het niet.


Eerder op de dag liet Landbouwminister Piet Adema tijdens een debat over de Europese Landbouwraad al weten niet aan de woensdag gepubliceerde lijsten te willen tornen. Uit wetenschappelijke adviezen van onder meer de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) concludeert hij dat vezelhennep en consumptieaardappelen niet voldoen aan de criteria voor winterteelten. Een van die voorwaarden is dat een dergelijk gewas net zoveel stikstof moet afvangen als een vanggewas en dat doen ze niet. Ook worden aardappelen vroeger geoogst dan toegestaan bij winterteelten, aldus de bewindsman.

Tijdens het debat zei Adema dat hij uiteindelijk de beslissing neemt een gewas wel of niet op de lijst voor de winterteelten te zetten. Hiermee reageerde hij op de stelling van Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) dat Brussel dat niet voorschrijft en daarom enige flexibiliteit mogelijk moet zijn. De minister ging daarin deels mee, maar zegt wel dat elke lidstaat zelf bepaalt hoe het een richtlijn invult. Het risico op uitspoeling vindt hij bij vezelhennep en consumptieaardappelen te groot om deze toe te staan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer