Noord-Iers geitenpaadje voor export pootgoed

Het Windsor Framework maakt het mogelijk om Nederlandse pootaardappelen in Noord-Ierland te vermeerderen en daarna te verkopen als uitgangsmateriaal voor Britse aardappeltelers.

Noord%2DIers+geitenpaadje+voor+export+pootgoed
© Nieuwe Oogst

Omgekeerd biedt dit protocol met afspraken over goederenvervoer tussen Ierland en Noord-Ierland ook de mogelijkheid om Britse pootgoed na vermeerdering in Noord-Ierland te verhandelen aan EU-lidstaten. Het Britse landbouwministerie Defra bevestigt deze uitleg van het Windsor Framework voor uitgangsmateriaal. Om de pootgoedhandel met Groot-Brittannië weer op gang te brengen, heeft onder meer LTO hierover vragen gesteld.

Naast pootgoed gaat het voor Nederland bij de invulling van deze regeling om de mogelijkheid om op deze manier bijvoorbeeld aardbeiplanten te vermeerderen voor de Britse markt. Voor de invoer van Nederlandse pootaardappelen of planten moeten de geleverde partijen wel zijn voorzien van een EU-plantenpaspoort. Ook moeten ze voldoen aan eventuele specifieke eisen en bepalingen die gelden voor Noord-Ierland.

Dat het hier daadwerkelijk gaat om een geitenpaadje, blijkt wel uit het feit dat er in Noord-Ierland de laatste jaren nauwelijks pootgoed wordt geteeld. Sinds de Brexit zijn de mogelijkheden voor de rechtstreekse export tussen Groot-Brittannië en de EU-lidstaten ernstig beperkt. Vorig jaar verkochten Nederlandse handelsbedrijven ongeveer 4.100 ton pootgoed aan Britse afnemers. Voor de Brexit was Groot-Brittannië goed voor de aankoop van meer dan 15.000 ton aardappelen afkomstig van Nederlandse telers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer