Chaos rond Britse vervanger voor inkomenssteun boeren

Het vertrek uit de Europese Unie betekende voor de Britse boeren en tuinders dat ze niet langer konden rekenen op de inkomenssteun uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De Britse regering beloofde met een gelijkwaardige eigen regeling te komen, maar die blijkt allerminst populair.

Chaos+rond+Britse+vervanger+voor+inkomenssteun+boeren
© Willem Dijkema

Net als bij het nieuwe GLB verschuift in Groot-Brittannië de inkomenssteun van een premie per hectare naar een systeem van beloning voor publieke (milieu)diensten. Door de vele politieke crises in het land met bijkomende kabinetswisselingen is wat de Britten een milieulandbeheersysteem (Elms) noemen nog nauwelijks praktijkrijp.


De chaos rond de introductie van Elms, dat systeem werd voor het eerst voorgesteld in 2018, heeft er toe geleid dat slechts tweeduizend van 83.000 Britse boeren en tuinders zich ervoor heeft ingeschreven, meldt dagblad The Guardian.


Volledige herziening

Thérèse Coffey heeft als nieuwe minister van Landbouw, Milieu en Plattelandszaken toegezegd binnen enkele weken met een volledige herziening van de plannen te komen. Er waren geruchten dat het hele beloningssysteem op de helling zou gaan, maar dat ontkent ze.

Momenteel draaien proefprogramma's, bekend als de Sustainable Farming Incentive (SFI), die dienen als voorlopers van Elms. De regelingen betalen boeren voor het verbeteren van de bodem-, lucht- en waterkwaliteit en landschapsbeheer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer