Britse Labouroppositie belooft boeren betere handel

De Engelse Labourleider Keir Starmer zegt dat de conservatieve regering 'de boeren heeft opgegeven'. Op de jaarvergadering van de National Farmers Union (NFU) beloofde hij dat zijn partij de handelsbetrekkingen met de Europese Unie (EU) wil verbeteren en dat de boeren daarbij voorrang krijgen.

Britse+Labouroppositie+belooft+boeren+betere+handel
© Parlement van het Verenigd Koninkrijk

'We willen belemmeringen voor exporteurs wegnemen, niet opwerpen. We willen de hoge Britse normen beschermen, niet afzwakken', zei Starmer op het NFU-congres. Hij beloofde verder dat onder zijn regering de overheid meer Brits en duurzaam voedsel zal inkopen en dat 'groene' export hoog op de agenda komt. Hij deed geen uitlatingen over een terugkeer van het Verenigd Koninkrijk naar de EU.

Volgens recente opiniepeilingen heeft de Conservatieve Partij de steun verloren van de meeste Britse boeren. In december daalde de steun voor de Tories onder boeren tot 42 procent. Twee jaar geleden was dat nog 57 procent en drie jaar geleden 72 procent.


De door de conservatieven doorgevoerde Brexit veroorzaakte meer problemen dan oplossingen, zo bleek, vooral door het gedwongen vertrek van gastarbeiders. Door een tekort aan chauffeurs en slachthuispersoneel moesten in 2021 tienduizenden varkens worden geruimd.


Lakse grenscontroles

NFU-voorzitter Minette Batters zegt dat Groot-Brittannië wordt bedreigd door een 'rampzalig' voedselschandaal als gevolg van lakse grenscontroles op de invoer van landbouwproducten, nadat de Britten uit de EU zijn gestapt.

'We zien weinig tot geen controles op import die vanuit de EU binnenkomt', zegt Batters. 'We lopen het enorme risico van Afrikaanse varkenspest in Europa. Het niet-investeren in onze bioveiligheid en om de gezondheid van dieren en planten veilig te houden, vind ik dat het gewoon plichtsverzuim is.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer