'Britse politiek korter houdbaar dan een kropje sla'

'Ik verveel me geen dag', zei hij toen ik vroeg hoe het ging. De man kon absoluut mee in de Britse satire 'Yes, Minister': grijs colbert, dubbele rij knopen. Hij stond als vastgenageld voor de tv op de luchthaven van Cardiff. De Britse premier Liz Truss was zojuist opgestapt. Ze had maar een paar dagen kunnen regeren. Een krop sla houdt het langer vol, volgens The Economist. En nu was er al speculatie over een comeback van Boris Johnson.

%27Britse+politiek+korter+houdbaar+dan+een+kropje+sla%27
© Dirk Hol

Ik had juist een serie gesprekken achter de rug met organisaties in Engeland en Wales. Wat doet brexit met een land, zes jaar naar dato? Voor ons hier in Brussel is dat het opvallendst: gebrek aan debat over de werkelijke oorzaak van de omnicrisis. Niemand geeft brexit de schuld. Nee, 'we are where we are' en moeten verder.

Maar Britse tuinders kunnen niet aan voldoende personeel komen. De Britse vee-export naar de EU ligt stil. De Schotten kunnen hun pootgoed niet kwijt en wij ons pootgoed niet meer in Engeland. Jaarlijks exporteerden we voor zo'n 8 miljard euro aan land- en tuinbouwproducten naar Groot-Brittannië. Nu krijg ik vragen over de import van stro en wol.

Om de schade te beperken, komt er een Europees Brexitfonds, waar de land- en tuinbouw ook gebruik van kan maken (zie de wekelijkse advertentie in Nieuwe Oogst). Voor ons is eigenlijk het enige positieve dat brexit een argument is geworden voor de EU. Populistische politici in Oost- en West-Europa zijn gestopt met pleiten voor een 'exit'. Zelfs de nieuwe Italiaanse premier, Giorgia Meloni, heeft het idee laten varen.

Brexit was het resultaat van onbenulligheid van politici, die aan de kiezers een soort 'Singapore aan de Thames' beloofden

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO

Brexit was het resultaat van onbenulligheid van politici, die aan de kiezers een soort 'Singapore aan de Thames' beloofden. Vrijheid. Maar de meeste voorstanders waren juist tegen dat soort globalisering. Geen wonder dat het avontuur op niks uitloopt.

De Britse ambities liepen snel tegen de realiteit aan: corona, protectionisme, oorlog in Oekraïne en nu een energiecrisis. Ik zie dat de onvrede in de samenleving blijft. Veel mensen, ook boeren, voelen zich buitengesloten, slecht behandeld door de overheid.

Johnson kwam na dagen vol geruchten terug van vakantie, maar niet als premier. Hier in Brussel klonk een zucht van verlichting. Rishi Sunak ging naar Downing Street na een geheim selectieproces. Maar goed, als hij eindelijk een einde maakt aan het gedoe? Wie weet komt er zelfs een oplossing voor het pootgoed. De mijnheer in Cardiff heb ik verder maar met rust gelaten, zijn ogen gefixeerd op de livebeelden uit Downing Street. 'Never a dull day.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer