Britse zuivelsector wil export in tien jaar verdubbelen

De Britse zuivelsector heeft ambitieuze plannen om de zuivelexport van het land te vergroten. Binnen tien jaar moet de waarde daarvan verdubbelen.

Britse+zuivelsector+wil+export+in+tien+jaar+verdubbelen
© Nieuwe Oogst

De National Farmers' Union (NFU) bracht woensdag tijdens de NFU Dairy Exports Summit de belangrijke producenten, verwerkers en exporteurs van de zuivelindustrie bij elkaar om de plannen te bespreken. NFU lanceerde vorig jaar al een exportstrategie. Deze wordt gesteund door de Britse overheid. Minister van Internationale Handel Kemi Badenoch van het Verenigd Koninkrijk opende de conferentie.

Volgens NFU-bestuurder Tom Bradshaw is de Britse zuivel een succesverhaal. 'De Britse zuivelsector is een ambitieuze en innovatieve sector die producten als melk, kaas, yoghurt en boter produceert volgens de hoogste normen ter wereld op het gebied van milieu en dierenwelzijn.' NFU doet een beroep op de overheid om geld en middelen in te zetten om de groei van de export mogelijk te maken.


Wereldleider

NFU zou graag zien dat het Verenigd Koninkrijk wereldwijd meer landbouwattachés benoemt. Daar kan de zuivelindustrie en de melkveesector in Groot-Brittannië van profiteren. Vanuit het Verenigd Koninkrijk werd vorig jaar voor 1,6 miljard euro aan zuivelproducten geëxporteerd. Volgens minister Badenoch is de Britse regering vastbesloten om ervoor te zorgen dat 'we wereldleider blijven op de zuivelmarkt'.'Als meer boeren handelen en exporteren, betekent dit meer banen, hogere lonen en een sterker economie', zei ze tijdens de bijeenkomst. Overigens zit de brexit de Britse zuivelexport nog flink in de weg. Naar de Europese Unie werd vorig jaar 20 procent minder zuivel geëxporteerd dan een jaar eerder. De focus in de exportstrategie ligt dan ook op 'premium producten' en op landen buiten Europa.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer