Europese Commissie wil vasthouden aan tempo nieuwe natuurverordening

De Europese Commissie houdt vast aan de invoering nog dit jaar van de nieuwe Verordening Natuurherstel. De richtlijn omvat een verslechteringsverbod voor alle natuur en een stevige reductie van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Europese+Commissie+wil+vasthouden+aan+tempo+nieuwe+natuurverordening
© Europese Unie

Die voorstellen dreigen vertraging op te lopen in het EU-vergaderproces en daardoor eind dit jaar in het vaarwater van de Europese verkiezingscampagne terecht kunnen komen. Eurocommissaris Stella Kyriakides voor Gezondheid en Voedselveiligheid (foto) zei maandag in de landbouwcommissie van het Europees Parlement dat er voldoende parlementaire en politieke steun is om de voorstellen op tijd af te handelen.

Nederland is een van de lidstaten die vraagtekens zetten bij de nieuwe verordening. Vorige week liet landbouwminister Piet Adema zich ontvallen dat het effect van de herstelverplichting voor alle natuur – op zee en op land – 'desastreuze gevolgen' kan hebben voor ons land.


Nederland is net als andere weifelende lidstaten niet per se tegen de verordening, maar wil graag dat er dispensatieopties in worden opgenomen. EU-politici zoeken naar aanpassingen. Alleen op hoofdlijnen tekent zich vooralsnog een meerderheid af.


Grote stem milieucommissie

Het onderhandelingsproces doet zich niet alleen voor in de landbouwcommissie van het Europees Parlement en de raad van landbouwministers. Ook de milieucommissie en de milieuministers hebben er een grote stem in. De voorbereiding van de natuurherstelwetten ligt vooral bij milieucommissaris Virginijus Sinkevicius, terwijl landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski slechts 'advies' mag uitbrengen.

Nederland en andere lidstaten vinden dat de Europese Commissie meer geld moet uittrekken om de doelstellingen voor natuurherstel te kunnen realiseren. Verschillende andere lidstaten hebben ook hun bedenkingen geuit over verschillende aspecten van de wetgeving. Sommige landen maken zich zorgen over de impact op hun belangrijke bosbouwsector. Andere lidstaten vinden dat de reikwijdte van de nieuwe wet te ver gaat.


Onenigheid binnen EU

Het natuurherstelplan leidt daardoor tot toenemende onenigheid binnen de EU-instituties. Dat moet uiteindelijk tot één standpunt komen. Die procedure opent de mogelijkheid van vertraging en van uitstel naar afstel, zoals acht landen nu al willen.

Kyriakides hield maandagmiddag in Brussel vol dat de Europese Commissie nog voor het zomerreces enkele 'beeldbepalende' voorstellen door het Europese besluitvormingsmachine wil loodsen. Het gaat dan om maatregelen op het gebied van gewasbescherming, dierenwelzijn en natuurherstel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer