Steun voor BBB-motie tegen nieuwe Europese natuurverordening

Een meerderheid in de Tweede Kamer schaart zich achter een motie van BBB gericht tegen de nieuwe Verordening Natuurherstel van de Europese Unie. De motie is ook een steun in de rug van het kabinet dat een deel van de Brusselse plannen te ver vindt gaan.

Steun+voor+BBB%2Dmotie+tegen+nieuwe+Europese+natuurverordening
© Dirk Hol

Met de voorgestelde Verordening Natuurherstel beoogt de Europese Commissie tegen 2050 het herstel van beschadigde ecosystemen en biodiversiteit in heel Europa. Het voorstel omvat onder meer een verslechteringsverbod voor alle natuur op landbouwgrond, in zeeën en bossen en in stedelijke omgevingen.

Een dergelijk verslechteringsverbod geldt nu alleen voor Natura 2000-gebieden. Daaraan heeft Nederland het huidige stikstofprobleem en de politieke impasse daarover te danken.


In de BBB-motie, die steun krijgt van VVD, PVV, CDA, Forum voor Democratie, ChristenUnie, JA21, SGP, Groep Van Haga en Pieter Omtzigt, wordt de regering opgeroepen zich in de Europese Unie actief te blijven verzetten tegen de Verordening Natuurherstel met daarin het verslechteringsverbod. Dit verzoek van de Tweede Kamer komt na een eerdere oproep om het verslechteringsverbod van tafel te krijgen. Partijen vrezen dat Nederland nog verder op slot komt te zitten op het gebied van woningbouw, infrastructuur en energietransitie.


Verder dan uitvoerbaar

In oktober vorig jaar schreef minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof aan de Tweede Kamer dat op een aantal onderdelen de ontwerpverordening verdergaat dan het kabinet 'wenselijk, uitvoerbaar en realistisch vindt'.

Het kabinet wijst Europa op de natuurdoelen en stikstofreductie in het Nationaal Programma Landelijk Gebied. 'Dit vergt veel van individuele burgers, bedrijven en de maatschappij als geheel', stelt Van der Wal. Het kabinet wil eerst alle energie inzetten voor de al gestelde doelen en dan pas kijken wat er in 2040 en 2050 haalbaar is.

Donderdag na de stemming in de Tweede Kamer volgde al snel een update van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de nieuwe Europese natuurverordening. De onderhandelingen daarover in de Europese Raad en het Europees Parlement zijn in volle gang, schrijft Van der Wal.


Akkoord in december

Het Europees Parlement streeft ernaar om tijdens de plenaire zitting van juli dit jaar een standpunt in te nemen. Als bovenstaande planning wordt gehaald, kan een Europees politiek akkoord in december van dit jaar worden gesloten, stelt Van der Wal in de Kamerbrief van donderdag.

De minister onderschrijft wel het Living Planet Report over de staat van de Nederlandse natuur opgesteld door het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met Naturalis en diverse Nederlandse soortenorganisaties. Hierin wordt geconcludeerd dat de druk op de natuur groot is als gevolg van onder andere te veel stikstof, verdroging en versnippering van natuurgebieden.

Het rapport benadrukt de potentie van grootschalig natuurherstel voor het oplossen van de diverse crises waar we nu mee worstelen: klimaat, stikstof en biodiversiteit. 'Ik neem de resultaten van het Living Planet Report serieus', schrijft Van der Wal mede namens haar ambtsgenoot Piet Adema.


Grote impact op Nederland

Bij de Europese onderhandelingen over de natuurverordening heeft Nederland al grote zorgen geuit. Het zal gezien de bevolkingsdichtheid en al bestaande maatschappelijk ambities op het gebied van onder meer natuur en energietransitie een grote impact hebben op ons land.

De Haagse onderhandelaars hebben specifiek om meer flexibiliteit gevraagd en een mogelijkheid voor dispensatie per project voor het verslechteringsverbod op land en zee. Een voorbeeld dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit noemt, is het vernatten van veenweidegebieden onder het maainiveau met behoud van toekomstperspectief voor de boeren daar. Ook is aandacht gevraagd voor de impact van hersteldoelen voor de natuur in zee op de visserijsector.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer