LTO: 'Alle seinen op rood door natuuranalyses'

De systematiek van de natuurdoelanalyses (NDA’s) zet het land op slot. In een brief aan minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof en de Ecologische Autoriteit vraagt LTO Nederland dit beleid aan te passen.

LTO%3A+%27Alle+seinen+op+rood+door+natuuranalyses%27
© Twan Wiermans

Onlangs zorgde een natuurdoelanalyse voor Noord-Brabant ervoor dat die provincie de hele vergunningverlening stopzette. LTO vindt dit opmerkelijk omdat bestudering van deze NDA’s laat zien dat de meerderheid van de trends in de natuur überhaupt niet bekend is. In Noord-Brabant blijkt dat van meer dan de helft van alle habitats en soorten de kwaliteit niet beoordeeld kan worden door gebrek aan informatie.

LTO constateert dat Nederland kiest voor een werkwijze die totaal afwijkt van andere Europese landen. Bovendien pakt deze manier van omgaan met de staat van instandhouding van de natuur veel nadeliger uit, dan in andere landen.


‘De systematiek van de NDA’s komt er op neer dat als – in een groot natuurgebied – de kwaliteit van één lokaal voorkomend habitat niet bekend is, deze als ‘slecht’ beoordeeld moet worden. Vervolgens wordt de kwaliteit van het hele natuurgebied als ‘slecht’ gekwalificeerd. Het beleid lijkt haast ontworpen om zoveel mogelijk seinen op rood te laten springen’, zegt LTO-portefeuillehouder Platteland & Omgeving Trienke Elshof.


Vele oorzaken

De eerste NDA’s bevestigen dat delen van de Nederlandse natuur er niet goed voorstaan, stelt LTO, maar ook dat stikstofoverbelasting slechts een van de vele oorzaken is. De kwaliteit van het water, klimaatverandering, natuurbeheer, de hoge recreatiedruk in natuurgebieden en de toename van invasieve exoten zijn minstens zo relevant.

‘Tegelijkertijd dreigen de NDA’s er nu weer voor te zorgen dat vergunningverlening in grote delen van ons land op slot gaat. De manier waarop NDA’s worden opgesteld en de manier waarop ze worden gebruikt om beleid te maken, is een zoveelste voorbeeld van hoe het stikstofbeleid uitgaat van een papieren werkelijkheid. Gelukkig erkennen steeds meer partijen dat het stikstofbeleid echt anders moet’, stelt Elshof.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 13°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    50 %
Meer weer