LTO: actie MOB rond natuurvergunningen is schandalig

Mobilisation for the Environment (MOB) wil bestaande Wnb-vergunningen laten intrekken. LTO Nederland vindt het schandalig dat de actiegroep bedrijven met een rechtsgeldige vergunning hun bestaanszekerheid uit handen probeert te slaan. De belangenorganisatie verzet zich tegen deze aanpak.

LTO%3A+actie+MOB+rond+natuurvergunningen+is+schandalig
© DIRK HOL

LTO roept provincies op geen medewerking te verlenen aan het verzoek van MOB en gaat de veehouders die het betreft met raad en daad bijstaan.

Actiegroep MOB maakte afgelopen dinsdag bekend dat zij in Limburg, Noord-Brabant, Gelderland en Overijssel verzoeken heeft ingediend bij de provincie om bestaande Wnb-vergunningen, oftewel natuurvergunningen, in te trekken. Het gaat om veertig vergunningen van veehouders in de buurt van natuurgebieden. MOB zegt rechtszaken te starten tegen provincies als die weigeren de vergunningen in te trekken.

Deze nieuwe juridische touwtrekkerij snijdt dwars door de voorgenomen piekbelastersaanpak van het kabinet heen, vindt LTO. Op korte termijn wil het kabinet een vrijwillige opkoopregeling openstellen. Die is erop gericht piekbelasters bij natuurgebieden de mogelijkheden te bieden vrijwillig te stoppen, te kiezen voor extensivering, omvorming, verplaatsing of de uitstoot via innovatie terug te dringen.


Meer onrust

De eis van MOB raakt ook de provinciale gebiedsprocessen. Voor de zomer presenteren provincies hun gebiedsplannen waardoor – op basis van draagvlak in de streek – zekerheid ontstaat voor het halen van de provinciale natuurdoelen. LTO denkt dat deze stap van MOB zal leiden tot meer onrust en onzekerheid bij legale boerenbedrijven, waardoor er nodeloos spanning komt te staan op het uitwerken van de gebiedsplannen en het uitrollen van de piekbelastersaanpak.

MOB geeft zelf ook toe dat haar intrekkingsverzoeken jaren kunnen duren. LTO vindt het dan ook onbegrijpelijk dat de actiegroep deze weg nu inslaat.


Aan de schandpaal genageld

LTO-portefeuillehouder Platteland & Omgeving Trienke Elshof: 'MOB heeft op basis van een zelfbedachte berekening een willekeurig aantal piekbelasters geïdentificeerd. Het is uitermate twijfelachtig of boeren op deze manier niet ten onrechte aan de schandpaal worden genageld. Het is een oneigenlijke manier van druk zetten op een groep veehouders die zich niet kan verweren.'

Elshof geeft aan dat LTO zich er juist voor inspant om via een eventueel Landbouwakkoord doelen te halen waarbij er ook perspectief voor de boer is. 'Wij gaan ervan uit dat provincies achter de boeren gaan staan en de intrekkingsverzoeken naast zich neerleggen.'

Bedrijven die met intrekkingsverzoeken te maken krijgen kunnen contact opnemen met de leden-contactcentra van LLTB, ZLTO en LTO Noord. De organisaties onderzoeken hoe ze de betreffende veehouders zoveel mogelijk bij kunnen staan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer