Ministers reizen weer af naar Brussel

De ministers Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof, landbouwminister Piet Adema, Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hebben dinsdagavond in Brussel gesproken met Eurocommissaris Frans Timmermans. Inzet van het overleg was de Green Deal, maar volgens ingewijden is er ook gesproken over de stikstofaanpak.

Ministers+reizen+weer+af+naar+Brussel
© Europese Unie

De vier ministers hebben allen portefeuilles die raken aan de Green Deal. Dit is het plan waarmee Europa in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Het gaat onder meer over het terugdringen van de emissies uit woningen, industrie, landbouw en verkeer.

Om de CO2-uitstoot tot netto nul te reduceren, moet er de komende jaren fors worden geïnvesteerd in milieuvriendelijke technologie, innovatie, duurzame vervoersmiddelen, schonere industrie en energiezuinige gebouwen.


Deze investeringen worden in Nederland belemmerd door het stikstofprobleem dat de uitgifte van nieuwe vergunningen voor bouwprojecten op slot zet. Zo wordt onder meer de uitbreiding van het elektriciteitsnet vertraagd door de stikstofcrisis. Daardoor dreigt de energietransitie tot stilstand te komen omdat de bouw van bijvoorbeeld nieuwe windmolens onmogelijk wordt.


Aanscherping natuurwet

Op de achtergrond speelt ook een voorstel van Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius voor Milieu om de Europese wetgeving voor natuurbescherming verder aan te scherpen. Dit zou niet alleen moeten gelden voor Natura 2000-gebieden, maar voor alle natuurgebieden. Nederland zou hier gezien de ervaringen met de huidige habitatrichtlijnen geen voorstander van zijn.

Vorig jaar reisde er ook al een kabinetsdelegatie – toen zonder de landbouwminister – af naar Brussel. Destijds werd gepoogd bij Sinkevicius ruimte te krijgen voor een soepeler stikstofbeleid. Deze opzet slaagde niet. In een Kamerdebat zei minister Christianne van der Wal daar later over dat 'Nederland eerst moet leveren' en dat ons land er in de Europese Unie slecht voor staat wat milieuprestaties betreft.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer