Adema: ‘Natuurplannen EU desastreus voor Nederland’

Het voorstel van de Europese Commissie om alle natuur onder een beschermingsverordening te brengen, kan volgens landbouwminister Piet Adema desastreuze gevolgen hebben voor Nederland.

Adema%3A+%E2%80%98Natuurplannen+EU+desastreus+voor+Nederland%E2%80%99
© Dirk Hol

De bewindsman sluit zich aan bij bezwaren die het CDA, BBB en SGP donderdag uitten tijdens een debat over de Europese Landbouwraad die volgende week plaatsvindt. ‘Deze verordening heeft enorme gevolgen voor Nederland’, zegt Adema, die wijst op het mogelijk bemoeilijken van activiteiten voor de energietransitie door strengere natuurregels.

‘Kan bijvoorbeeld ondergrondse infrastructuur voor een warmtenet voor de glastuinbouw nog wel worden aangelegd? Wij staan achter natuurherstel, maar onze bezwaren zullen we indringend op tafel leggen bij de Europese Commissie’, aldus de minister.


Met de voorgestelde Verordening inzake natuurherstel beoogt de Europese Commissie tegen 2050 het herstel van beschadigde ecosystemen en biodiversiteit in heel Europa. De voorstellen omvatten landbouwgrond, zeeën, bossen en stedelijke omgevingen.

Het herstel van de veerkracht van de natuur moet ook bijdragen aan de continuïteit van de voedselvoorziening. Dat laatste is door de oorlog in Oekraïne zwaarder gaan wegen in Brussel.


Minder dichtbevolkt

Adema stelt dat meer Europese lidstaten bezwaren hebben tegen de verordening, maar dat daarin onderling wel verschillen zijn. ‘Voor landen die minder dichtbevolkt zijn dan Nederland, zijn de gevolgen van de Natuurherstelverordening minder groot.’

De landbouwminister kreeg tijdens het debat kritiek op feit dat hij de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Landbouwraad volgende week overlaat aan zijn ambtenaren. BBB-Kamerlid Caroline van der Plas benadrukte dat er in Brussel grote belangen voor Nederland op het spel staan. Adema zegt al zijn tijd en energie nodig te hebben voor de gesprekken over het Landbouwakkoord.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer