Rechter: vergunning biologisch pluimveebedrijf Geerdijk moet opnieuw

Een pluimveehouder in Geerdijk weet toch nog niet of hij mag omschakelen naar biologische leghennen. De Raad van State stelde een bezwaarmaker vorig jaar in het ongelijk. Provincie Overijssel moet zich nu opnieuw buigen over een bezwaar van Stichting Leefbaar Buitengebied.

Rechter%3A+vergunning+biologisch+pluimveebedrijf+Geerdijk+moet+opnieuw
© Marcel Berendsen

De rechtbank vindt dat er twijfels zijn over de emissiefactor die in de Regeling ammoniak en veehouderij wordt gebruikt. De pluimveehouder in Geerdijk probeert al jaren om te schakelen naar een biologische bedrijfsvoering. De bezwaren van een buurvrouw werden door de hoogste rechter ongegrond verklaard en die buurvrouw is inmiddels verhuisd.

Het bezwaar van Stichting Leefbaar Buitengebied tegen de vergunning die provincie Overijssel binnen de Wet natuurbescherming verleende, liep echter nog. De rechtbank stelt nu dat er te veel twijfels zijn over de emissiefactor voor het emissiearme stalsysteem die de pluimveehouder toepast. Daarom is niet uit te sluiten dat er ten opzichte van de bestaande vergunning uit oktober 2014 meer stikstofdepositie op één of meerdere Natura 2000-gebieden ontstaat.


Gangbare legkippen

De pluimveehouder is teleurgesteld over de uitspraak. Als het moet, kan hij terugvallen op zijn oude vergunning uit 2014 en op een gangbare manier legkippen houden. Hij wil echter biologisch pluimvee houden en dat wordt door de uitspraak van de rechter nu mogelijk tegengehouden. De rechtbank wil dat de provincie in het nieuw te nemen besluit een rapport van Wageningen University & Research uit september 2021 betrekt.

Daarin staat dat bij emissiemetingen in stallen voor biologisch gehouden leghennen de ammoniakemissie hoger bleek dan de emissiefactoren voor volièrehuisvesting voor leghennen die zijn opgenomen in de Regeling ammoniak en veehouderij. Bovendien kwam in eerder onderzoek naar voren dat de emissiefactoren voor volièrehuisvesting mogelijk al te laag zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer