Na coronahausse zit Duitse sierteeltmarkt in inflatiedip

De Duitse sierteeltmarkt heeft in 2022 een knauw gehad. De totale verkoopwaarde daalde met bijna 12 procent. De oorlog in Oekraïne, de hoge energieprijzen en de inflatie lieten vorig jaar hun sporen na. De verwachting is dat deze drie redenen ook de markt van 2023 negatief beïnvloeden.

Na+coronahausse+zit+Duitse+sierteeltmarkt+in+inflatiedip
© Twan Wiermans

Zo'n 9 miljard euro groot was de sierteeltmarkt in Duitsland vorig jaar. Dit is een aderlating ten opzichte van het voorgaande jaar, waarin Duitse consumenten in totaal 10,2 miljard euro uitgaven aan bloemen, planten, kruiden en bloembollen.


Nu was 2021 een uitzonderlijk positief jaar. Corona dwong mensen vaak thuis te blijven. Dat had tot gevolg dat ze meer geld besteedden aan bloemen en planten. Duitse burgers tuinierden meer en fleurden hun huis of thuiskantoor vaker op met een bloemetje of een plant.

Begin 2022 trad er een kentering op in dit koopgedrag door het einde van de coronamaatregelen. Mensen gingen weer naar buiten en pakten oude gewoontes van voor de coronaperiode weer op, stelt Britta Tröster, marktspecialist sierteelt bij agrarisch marktbureau AMI in Bonn.


De uitbraak van de oorlog in Oekraïne, de stijgende energieprijzen en de inflatie duwden de Duitse sierteeltmarkt vervolgens verder naar beneden. Daardoor werd de krimp in 2022 zelfs groter dan de aanwas in 2021.

Drie productgroepen

De cijfers van AMI spreken boekdelen. De snijbloemenmarkt daalde met 12 procent in 2022, die van kamerplanten met 7 procent en tuinplanten deden een stap van 14 procent terug. Deze drie productgroepen hebben gezamenlijk een aandeel van ruim 70 procent in de sierteeltverkopen.

De statistieken voor kleinere productgroepen verschilden weinig: kruiden boetten 17 procent in en fruit en houtige gewassen schrompelden 11 procent ineen. Alleen de bloembollenverkoop onttrok zich in enige mate aan de malaise: de teruggang hier was 5 procent.

Als de cijfers van 2022 worden vergeleken met die van die van voor de coronaperiode, het jaar 2019, dan laten alleen bollen en groene kamerplanten nog een duidelijke plus zien. De overige gewassen verkochten net iets beter of iets slechter dan in 2019.

Verwachtingen

De ontwikkelingen in 2022 temperden begin dit jaar de verwachtingen voor 2023. AMI, het Verband des Deutschen Blumen- Groß- und Importhandels – de Duitse evenknie van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten – in Oberhausen en het bureau Co Concept in Luxemburg waren uiterst voorzichtig met hun voorspellingen.

De negatieve factoren van 2022 zijn ook in 2023 nog van kracht. De drie voorzien daarnaast een kleinere productie vanwege de hoge energieprijzen.

Pessimisme

Duitse verkoopcijfers van de eerste maanden van 2023 zijn nog niet voorhanden. Maar dat het Duitse marktpessimisme misschien terecht is, blijkt uit de Nederlandse exportcijfers. In de eerste kwartaal van dit jaar blijft de sierteelthandel met Duitsland 4,3 procent achter bij de vergelijkbare periode van 2022. Nederland zette in deze drie maanden voor 506 miljoen euro af in de Bondsrepubliek.

'Planten laten een kleine plus zien, maar bij bloemen is de achteruitgang flink', zegt Wesley van den Berg, manager van Floridata, het bedrijf in Utrecht dat de bloemen- en plantenexportstatistieken bijhoudt. Volgens hem zijn vooral retailcontracten uitgebleven.

De Bondsrepubliek is de belangrijkste afzetmarkt voor de Nederlandse sierteeltsector. Het land heeft een aandeel van 25 procent in de totale exportwaarde. In 2022 voerden handelsbedrijven voor 1,8 miljard euro bloemen en planten naar Duitsland uit, 2,1 procent minder dan in 2021. Zowel bloemen als planten zaten toen in de min.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer