Sierteeltexport krimpt eerste kwartaal met 4 procent

De Nederlandse bloemen- en plantenexport sluit het eerste kwartaal van 2023 af met een exportwaarde van bijna 2 miljard euro. Dat is 4 procent minder dan in de eerste drie maanden van vorig jaar, blijkt uit de exportstatistieken van Floridata.

Sierteeltexport+krimpt+eerste+kwartaal+met+4+procent
© FloraHolland

De totale exportwaarde van 1,97 miljard euro in het eerste kwartaal is verdeeld over 1,26 miljard euro voor bloemen en 710.000 miljoen euro voor planten. Het verlies aan omzet is volgens directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten gelijkmatig verdeeld over beide productgroepen.

In een reactie zegt Mesken dat de exportcijfers nog niet eens tegenvallen. Hij stelt dat het eerste kwartaal vanwege Valentijnsdag en nog enkele buitenlandse feestdagen belangrijk is voor de verkoop van bloemen en planten naar het buitenland. 'Na tien aangesloten maanden van krimp was de verkoop in maart voor het eerst weer beter dan vorig jaar in dezelfde maand. Dit biedt hoop voor verder herstel.'

Vooral Britten kopen minder

Van de belangrijkste exportlanden daalde de verkoop van sierteeltproducten naar Duitsland in het eerste kwartaal met 4,3 procent. De Britten kochten 10,8 procent minder bloemen en planten en de exportwaarde naar Frankrijk was 9,4 procent lager. Daartegenover staat een toename in de export naar landen als Italië en Oostenrijk gedurende de eerste drie maanden van 2023.

Net als Mesken is ook CEO Jan van Dam van Dutch Flower Group, een groep van dertig handelsbedrijven, overwegend positief over de exportcijfers. 'Wij hielden aanvankelijk rekening met een krimp van 10 tot 15 procent in het eerste kwartaal. Eigenlijk is voor ons een daling van de exportwaarde met 4 procent boven verwachting.'

Ook voor de komende maanden zijn Van Dam en Mesken voorzichtig positief. Mesken wijst op Moederdag en andere uitgeefmomenten die perspectief bieden voor extra afzet. Van Dam voorziet voor april nog een moeizame marktsituatie, maar verwacht dat de vraag naar bloemen en planten richting de zomer gaat aantrekken. 'We moeten dan bekijken hoe zich dat verhoudt tot het beperkte aanbod, maar we gaan in elk geval een mooi kwartaal tegemoet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer