Vakbonden dreigen met acties bij zuivelverwerkers

De leden van FNV en CNV zijn niet akkoord gegaan met het eindbod van de zuivelwerkgevers van een loonsverhoging van 8 procent. De vakbonden dreigen nu met acties. De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), waarin de zuivelbedrijven zijn vertegenwoordigd, is zeer teleurgesteld.

Vakbonden+dreigen+met+acties+bij+zuivelverwerkers
© niels de vries

FNV en CNV hebben de NZO een ultimatum gesteld en geven de zuivelbedrijven tot 26 april de tijd om met een 'goede cao en loonsverhoging' te komen. Als dit er niet komt, gaan de werknemers in de zuivelindustrie actievoeren. Het CNV laat weten dat een ruime meerderheid van de leden bereid is het werk neer te leggen. De voorbereidingen voor deze acties zijn in gang gezet.

Volgens FNV-bestuurder voedingsindustrie Ron Vos is de salarisverhoging van 8 procent 'gewoon te weinig'. 'Ondernemers jagen zelf de inflatie aan door hun prijzen fors te verhogen. Zo willen ze hun winsten op peil houden of, liever nog, meer winst maken', stelt hij in een bericht van de vakbond. 'En dan tegen de werknemers zeggen dat ze aan hen geen hogere lonen kunnen geven. Dat slaat natuurlijk nergens op.'


Ultimatum

Eerder stemden leden van vakbond De Unie wel in met het initiële eindbod van januari. De NZO vindt een ultimatum niet nodig en niet passend bij de situatie. 'De zuivelsector heeft al een cao die boven het landelijk gemiddelde ligt', staat in de persverklaring van NZO.

'Het verbeterde eindbod betekent opnieuw een bovengemiddelde verhoging erbij', meldt de zuivelorganisatie. 'Dit bod doet de NZO in een tijd dat de bedrijfsresultaten teruglopen. De economische omstandigheden zijn onduidelijk en de stikstofcrisis heeft onvoorspelbare gevolgen. De werkgevers in de zuivel willen de rust in de sector behouden. Niemand is gebaat bij een situatie waarin werkgevers en werknemers tegenover elkaar staan.'

NZO spreekt dan ook van een 'uiterste bod'. 'Er is bewust voor gekozen die forse en uiterste beweging snel te maken en niet later in het proces. De economische omstandigheden zijn onvoorspelbaar en onzeker. Arbeidsonrust versterkt de onzekerheid die er al is in de sector.' Het laatste loonvoorstel van de vakbonden was 10 procent. Dat is voor de NZO niet realistisch. Het huidige eindbod is voor deze organisatie het maximale.

In de Nederlandse zuivelindustrie werken zo'n 12.000 mensen bij 25 bedrijven. Naast de loonsverhoging wil FNV een hogere eindejaarsuitkering, een systeem van verlofsparen, een regeling waarmee oudere werknemers eerder kunnen stoppen en meer vaste contracten voor uitzendkrachten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer