RCC: uitleg NZO onduidelijk over CO2-footprint bij vervanging zuivel

De Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) was onvoldoende duidelijk in een publicatie over onderzoek naar de CO2-voetafdruk bij het op een gezonde manier vervangen van zuivel door alternatieve producten. Dat oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC) in een procedure die werd aangespannen door Dier&Recht.

RCC%3A+uitleg+NZO+onduidelijk+over+CO2%2Dfootprint+bij+vervanging+zuivel
© Nieuwe Oogst

Volgens de NZO is het feitelijk onjuist dat de Nationale Week Zonder Vlees in 2022 de toevoeging 'en Zuivel' heeft gekregen. Volgens de zuivelorganisatie blijkt dat uit een onderzoek op basis van het Optimeal-model. Dat is volgens de RCC echter onvoldoende onderbouwd. Zo blijkt volgens de commissie dat bij dit model gekozen kan worden uit 207 voedingsmiddelen uit een beperkt aantal voedingsgroepen. Vleesvervangers en voedingssupplementen horen daar niet bij.

Verder wordt niet duidelijk gemaakt wat het voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander is en in hoeverre je dat gezond kan noemen. Ook is onduidelijk wat de uitgangspunten van het Optimeal-model zijn. Volgens een woordvoerder van de NZO wilde de organisatie met de uiting een zo simpel mogelijke uitleg geven, waardoor de uitgangspunten onvoldoende zijn toegelicht.


'Als NZO vinden wij het belangrijk dat we consumenten volledig en juist informeren over de rol van zuivel in een gezond voedingspatroon. We streven ernaar de feiten zo goed mogelijk naar voren te brengen. Daarom zullen we onze berichtgeving naar aanleiding van deze uitspraak verbeteren. Daarnaast blijven we in gesprek gaan met partijen die net als wij streven naar een duurzame toekomst waarin ook zuivel een belangrijke rol kan spelen', stelt de woordvoerder.

Veel meer producten

'Wij zeggen nergens dat het niet mogelijk is om met plantaardige producten zuivel te vervangen. Als je zuivel op een gezonde manier wil vervangen, moet je veel meer plantaardige producten eten dan alleen een product dat zich positioneert als vervanger van zuivel. Daarbij wordt gekeken naar het hele voedingspatroon. De vraag is of consumenten dat zullen doen en of ze dus alle voedingsstoffen blijven binnenkrijgen die ze nodig hebben voor de gezondheid', vervolgt de NZO-woordvoerder.

'In het rekenmodel Optimeal zitten ook twee plantaardige producten die zich positioneren als alternatief voor zuivel. Die plantaardige producten leveren niet alle voedingsstoffen die in zuivel zitten. Als je alle voedingsstoffen die in zuivel zitten wil binnenkrijgen, moet je veel meer plantaardige producten eten of - als je wil – ze uit andere dierlijke producten halen. Wij weten dat het op een gezonde manier vervangen van zuivel in een voedingspatroon heel moeilijk is. We zien dat het lastig is om dit duidelijk uit te leggen en daarom gaan we dat nu verbeteren.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer