Eindbod cao zuivelwerkgevers: plus 6 procent en eenmalig 600 euro

De zuivelwerkgevers, vertegenwoordigd door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), hebben voor de nieuwe zuivelcao’s in de laatste onderhandelingsronde een eindbod gedaan van 6 procent meer loon, met daarbij een eenmalige uitkering van 600 euro bruto. Dit geldt dan voor een cao met een looptijd van één jaar. De NZO onderhandelt met vakbonden FNV, CNV en De Unie over de nieuwe cao’s.

Eindbod+cao+zuivelwerkgevers%3A+plus+6+procent+en+eenmalig+600+euro
© Nieuwe Oogst

Naast het loonbod stellen de zuivelwerkgevers ook andere maatregelen voor. Waaronder de mogelijkheid om specifieke functies tijdelijk hoger te belonen voor bestaande en nieuwe medewerkers. Dit om de functie meer concurrerend te maken op de arbeidsmarkt.

Ook stellen de werkgevers voor dat werknemers op basis van vrijwilligheid een arbeidsovereenkomst kunnen krijgen voor 40 in plaats van 36 uur. In de zuivelsector zien werkgevers dat hier behoefte aan is.


Ook overheidsmaatregelen

De zuivelwerkgevers zien oplossingen voor de hoge kosten van levensonderhoud als een gedeelde verantwoordelijkheid. Vakbonden houden in hun voorstel geen rekening met de maatregelen die de overheid neemt om de inflatie te dempen en de koopkracht te verbeteren. Een modaal inkomen stijgt door de overheidsmaatregelen in 2023 met 3,7 procent. Lagere inkomens nog meer.

Ook andere overheidsmaatregelen, zoals het energieplafond, verbeteren de koopkracht in 2023, stellen de werkgevers. Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) berekent dat de koopkracht, afhankelijk van de gezinssamenstelling, met 0,5 tot 8,1 procent stijgt door maatregelen van de overheid. Binnen deze context ligt er vanuit de werkgevers voor de zuivelsector een verantwoord en goed voorstel voor nieuwe arbeidsvoorwaarden, stellen de werkgevers.


10 procent niet haalbaar

De vakbonden zetten in op een salarisverhoging van 10 procent, gelijk aan de inflatie over 2022. Dit is volgens de zuivelbedrijven een buitengewoon hoog voorstel. De sector staat onder druk door de hoge kosten voor energie en grondstoffen. Bedrijfsresultaten zijn de komende tijd onzeker. Een loonsverhoging van 10 procent is voor de zuivelbedrijven niet te dragen. De kosten lopen dan zo hoog op dat de financiële gezondheid en toekomstbestendigheid van de sector in gevaar komen, vinden de werkgevers.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer