Verbeterd eindbod zuivelwerkgevers: 8 procent loonsverhoging

De zuivelwerkgevers, vertegenwoordigd door de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), hebben voor de nieuwe zuivel-cao's een verbeterd eindbod gedaan van 8 procent voor een cao met een looptijd van één jaar.

Verbeterd+eindbod+zuivelwerkgevers%3A+8+procent+loonsverhoging
© Marcel Berendsen

Daarbovenop komt een verruiming van de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU). Dit betekent onder andere 2 procentpunt meer structurele loonsverhoging dan het eerdere eindbod van 6 procent. De NZO onderhandelt met vakbonden FNV, CNV en De Unie over de nieuwe cao's. De eerder aangeboden eenmalige uitkering van 600 euro bruto is door de loonsverhoging wel losgelaten door de NZO.

Het loonvoorstel van 8 procent ligt ruim boven de actuele landelijke loonontwikkeling in Nederland, stelt de NZO. Deze heeft zich de laatste drie maanden ontwikkeld naar gemiddeld 6,3 procent. Binnen deze context zet de NZO als sector nog een stap extra. Dit loonbod van 8 procent, samen met de maatregelen van de overheid, maakt dat medewerkers in de sector er volgens de organisatie in koopkracht op vooruit gaan.


Tijdelijk hogere beloning

Naast het loonbod en de verruiming van de RVU-regeling stellen de zuivelwerkgevers een aantal andere maatregelen voor die ook onderdeel waren van het eerdere eindbod. Waaronder de mogelijkheid om specifieke functies tijdelijk hoger te belonen voor bestaande en nieuwe medewerkers. Dit is voorgesteld om de functie meer concurrerend te maken op de arbeidsmarkt.

Ook stellen de werkgevers voor dat werknemers op basis van vrijwilligheid een arbeidsovereenkomst kunnen krijgen voor 40 uur in plaats van 36 uur. In de zuivelsector zien werkgevers dat hier behoefte aan is. Deze afspraken kunnen alleen voortgezet worden in een volgende cao als alle partijen daarmee instemmen.


De vakbonden FNV en CNV leggen het nieuwe eindbod voor aan hun leden. De leden van vakbond De Unie stemden eind februari al in met het eerdere eindbod. Als de FNV- en CNV-leden instemmen met het verbeterde eindbod worden de nieuwe zuivelcao's van kracht voor alle medewerkers. De zuivelbedrijven kunnen de salarisverhoging van 8 procent dan uitbetalen met terugwerkende kracht per 1 januari 2023.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 8°
  0 %
 • Maandag
  18° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
Meer weer