Ruud Timmer (WUR): 'Veldboon eiwitgewas met meeste potentie'
De veldboon is het eiwitgewas met de meeste potentie, in vergelijking met erwten, lupine en sojabonen. Dat stelt onderzoeker Ruud Timmer van Wageningen University & Research (WUR). Hij baseert zijn uitspraak op basis van acht proeven in vier proefjaren.
Uit de proeven van WUR komt een gemiddelde opbrengst van 6 ton per hectare voor veldbonen naar voren. De erwtenopbrengst blijft steken op een gemiddelde van 5 ton per hectare. Daarachter volgt op grote afstand de sojaboon (3 ton per hectare) en witte lupine (2,9 ton per hectare). De WUR-proeven zijn in 2011, 2012, 2021 en 2022 uitgevoerd op zandgrond in Marwijksoord, Valthermond en Vredepeel.
'Het lijkt me duidelijk dat de veldboon het eiwitgewas is met de meeste opbrengstpotentie', zegt Timmer. 'Het is een robuust gewas en gedijt goed in het Nederlandse klimaat. Dat laatste geldt ook voor erwten, maar de fysieke gesteldheid van veldbonen is beter.'
Volgens de WUR-onderzoeker zijn bij sojabonen vooral de late afrijping en de kans op nachtvorstschade bij vroege zaai belangrijke knelpunten. 'Door de late afrijping is soms nadrogen nodig. Dat brengt extra kosten met zich mee. Daarbij kun je sojabonen niet vóór 1 mei zaaien omdat anders mogelijk schade door nachtvorst kan ontstaan. Het eiwitgehalte is met 38 procent droge stof wel hoog, maar het gewas heeft nog te veel minpunten.'
De veldboon is een robuust gewas en gedijt goed in het Nederlandse klimaat
Toch schrijft Timmer de sojaboon niet helemaal af. 'Verse sojabonen voor menselijke consumptie, edamame, bieden wel kansen', weet hij. Wat betreft de eiwitgehalten scoort na sojabonen lupine met 35 procent het hoogst. Daarna volgen de veldbonen (29 procent) en gele erwten (22 procent).
'Voordeel van lupine ten opzichte van soja is het zaaimoment en het oogsttijdstip', stelt Timmer. 'Lupine is minder vorstgevoelig en kan, afhankelijk van de omstandigheden, begin april al worden gezaaid. Daarmee ligt ook het oogstmoment eerder in het seizoen dan bij soja.' Hij constateert verder dat de veldboon het eiwitgewas is met de minste teeltrisico's. Maar het basisrendement van veldbonen is nog te laag om het interessant te maken voor akkerbouwers.
'Zonder premies leveren veldbonen iets minder op dan graan met de huidige prijzen.' Volgens Timmer is het voor akkerbouwers op termijn vooral aantrekkelijk veldbonen te telen als vleesvervanger voor consumenten en niet als veevoer, omdat dat simpelweg te weinig oplevert. Over concrete prijzen kan de WUR-onderzoeker niets zeggen.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Pottinger schudder HIT V 11100
2023, P.O.A.
-
Claas Arion 650
2015, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X107 (BV) #48481
Gebruikt, € 3.289
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X167R (LH) #60815
Gebruikt, P.O.A.
Vacatures
Bestuurslid met voorzitterskwaliteiten
Coöperatie Natuurrijk Limburg - NL
Projectmedewerker waterkwaliteit, NIL, klimaat, bodem en agrarisch natuurbeheer
Agrarische Natuurvereniging Oost-Groningen - Vlagtwedde, Westerwolde
Directeur
KAVB - Hillegom
Accountmanager Binnendienst
AgriPers - Wageningen
Docent-Onderzoeker Innovatieve Plantenteelt
Hogeschool Van Hall Larenstein - Leeuwarden
Weer
-
Woensdag16° / 12°75 %
-
Donderdag14° / 12°95 %
-
Vrijdag12° / 7°20 %