Lupine gezaaid in de Brabantse Peel

Op meerdere locaties in de Peel is deze week lupine gezaaid door Hendriks Agri uit het Gelderse Groesbeek. Lupine is een eiwitrijke boon. Dit jaar worden op 10 hectare twee soorten lupine gezaaid. 'Met een aantal boeren in de Peel werken we samen onder de naam Lupeel en we proberen lupine te telen voor de humane consumptie', vertelt teler Henk Kerkers.

Kerkers hoopt op een opbrengst van 2,5 tot 3 ton gedroogde lupine per hectare. Vorig jaar zijn al enkele proeven gedaan met de teelt. 'We hebben een rijafstand van 37,5 centimeter. Dat komt neer op 38 zaden per vierkante meter, want dat geeft de beste opbrengst.'

In de Peel is in 2022 door boeren de telersvereniging Lupeel opgericht. De teelt is nu nog niet rendabel. Kerkers: 'De Nederlandse consument moet nog wennen aan het Nederlandse product. Daarnaast hebben we dure grond en dure arbeid, en dus een hoge kostprijs. Daarom moeten we gewoon een hogere prijs vragen en gaan we uit van een rendabele teelt.'

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer