Hilde Coolman: 'We willen veldbonenteelt naar hoger plan tillen'

In navolging op de MaisChallenge organiseert het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) samen met veredelingsbedrijf Limagrain (LG) dit jaar de EiwitChallenge. Namens het NAJK is portefeuillehouder akkerbouw Hilde Coolman erbij betrokken. 'We willen gezamenlijk de veldbonenteelt naar een hoger plan tillen', stelt ze.

Hilde+Coolman%3A+%27We+willen+veldbonenteelt+naar+hoger+plan+tillen%27
© NAJK

Wat houdt de EiwitChallenge in?

'Zeventien jonge Nederlandse telers gaan aan de slag met de veldbonenteelt. Eiwitrijke gewassen staan om meerdere redenen sterk in de belangstelling. Met de challenge willen we de betrokken telers bewust maken van het complete proces. Onderling kunnen ze ervaringen uitwisselen om de teelt te verbeteren.

Uit WUR-onderzoek blijkt dat de veldboon tegenover andere eiwitgewassen het best scoort wat betreft opbrengst

Hilde Coolman, portefeuillehouder akkerbouw bij NAJK

'LG ondersteunt bij teeltkeuzes. Dit betreft zaken als rassenkeuze, grondbewerking, bemesting en opkomst, ontwikkeling en oogst van het gewas. Jonge telers worden beoordeeld op verschillende aspecten van de teelt en hun inzet bij de bijeenkomsten. Doel is om samen de kennis over veldbonen te vergroten en de teelt verder te verduurzamen.'


Waarom wordt alleen geëxperimenteerd met veldbonen?

'LG heeft al jaren ervaring met de veldbonenteelt in Nederland. Daarnaast presenteerde Ruud Timmers van Wageningen University & Research (WUR) bij de aftrap vorige week cijfers die lieten zien dat de veldboon tegenover andere eiwitgewassen het best scoort wat betreft opbrengstpotentie.'


Zijn veldbonen makkelijk in te passen?

'In een melkveebouwplan past het vaak beter dan in het bouwplan van akkerbouwers. De plaats waar je veldbonen als akkerbouwer inzet, vergt aandacht. Teelttechnisch gezien zou je dit gewas het liefst inpassen in ruil voor aardappelen of uien, maar financieel is dat nu geen optie. Daarnaast moet je rekening houden met risico's van bijvoorbeeld sclerotinia en stengelaaltjes bij het volggewas.'


LG voorziet een opschaling van 2.500 hectare in 2023 naar 5.000 in 2026 en 10.000 in 2029. Is dat realistisch?

'De veldboon scoort goed in de ecoregeling van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Bij enkele hectares kom je al vlot in de categorie goud terecht. Hierdoor verwacht ik dat de interesse snel zal toenemen.

'LG zag dit jaar in ieder geval al een forse groei in de vraag naar zomerveldbonen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer