Sheet mengteelt tarwe-veldboon biedt handig overzicht akkerbouwer

De vraag naar lokaal geteelde plantaardige eiwitten toont een stijgende lijn. De combinatie van tarwe en veldboon is volgens Brancheorganisatie (BO) Akkerbouw een stabiele eiwitteelt die voor zowel akkerbouwers als afnemers interessant is. 'Het levert niet alleen eiwitten, maar ook tarwe van hoge bakwaarde op.'

Sheet+mengteelt+tarwe%2Dveldboon+biedt+handig+overzicht+akkerbouwer
© Twan Wiermans

Project 'Ketenontwikkeling voor tarwe-veldboon in mengteelt' verbindt akkerbouwers met ketenpartijen om de afzet op gang te brengen. Door het Louis Bolk Instituut is een teeltsheet opgesteld van het project. Daarin worden de voordelen benoemd van de mengteelt tarwe-veldbonen.


Pluspunten zijn bijvoorbeeld de goede onkruidonderdrukking, een hogere totaalopbrengst, een goede bakkwaliteit tarwe, risicospreiding en een hoge gewas- en biodiversiteit. BO Akkerbouw meldt op haar website als belangrijkste financier van het project dat de teeltsheet een handig overzicht biedt voor akkerbouwers met de belangrijkste aandachtspunten in de teelt.


Gebundeld per onderwerp

Deze aandachtspunten zijn gebundeld per onderwerp: vruchtwisseling, bodem, rassenkeuze, zaai, bemesting, onkruid, ziekten en plagen en opbrengst. Er valt onder meer te lezen dat de veldboon een waardplant is voor de aaltjes Pratylenchus en Ditylenchus, dat tarwe en veldboon in mengteelt de ontwikkeling van ziekten en plagen afremt en dat bij voldoende fosfaat en kali geen bemesting nodig is.

Project 'Ketenontwikkeling voor tarwe-veldboon in mengteelt' loopt door tot het einde van 2023.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer