Lector: hoogwaardig eiwit dreigt te eindigen in veevoer

Te veel regionaal geteelde hoogwaardige eiwitten dreigen te worden verwerkt tot krachtvoer voor de veehouderij, stelt lector Health & Food Feike van der Leij van Hogeschool Inholland.

Lector%3A+hoogwaardig+eiwit+dreigt+te+eindigen+in+veevoer
© Bean Deal

De lector waarschuwt ervoor dat daarmee eiwittransitie 2.0 zich dreigt te voltrekken, terwijl voorbij wordt gegaan aan eiwittransitie 1.0. De eerste transitie betreft het vervangen van dierlijk eiwit door meer plantaardig eiwit. De 2.0-variant heeft betrekking op het overgaan van geïmporteerde plantaardige eiwit op meer lokaal geteelde eiwitbronnen als veldbonen en soja.

Van der Leij reageert op het bericht dat het areaal veldbonen de komende jaren verdubbelt. De teeltoppervlakte in Nederland steeg in drie jaar tijd al van 1.100 naar 2.500 hectare. De veldboon blijkt inmiddels zeer geschikt voor productie in Nederland en voor menselijke consumptie. Het gewas voorziet daarmee in de toenemende vraag naar plantaardig en lokaal geproduceerd eiwit.


De lector noemt de in zijn ogen onwenselijke ontwikkeling dat de markt voor veldbonen zich vooral richt op de bestemming als krachtvoer voor vee. Hij vindt dat moet worden voorkomen dat deze veelbelovende, hoogwaardige eiwitteelt wordt opgeslokt door de veehouderij en dat als gevolg daarvan consumenten vooral dierlijke eiwitten blijven eten.


Humane consumptie blijft beperkt

Van der Leij vergelijkt deze situatie met de regionale sojateelten. Ook soja kan lokaal goed in Europa geteeld worden en dat gebeurt ook. Echter volgens bronnen wordt 95 procent van dit soja inmiddels gebruikt als veevoer. Het aandeel verse sojaboontjes, zoals Dutch Edamame, voor humane consumptie blijft beperkt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer