Adema prijst verbetering kalverregistratie door rundveehouders

Landbouwminister Piet Adema is zeer te spreken over de verbetering van het 'meldgedrag' van rundveehouders. De registratie van geboren kalveren vindt sneller plaats en wordt minder gewijzigd.

Adema+prijst+verbetering+kalverregistratie+door+rundveehouders
© Twan Wiermans

Van alle registraties die plaatsvinden voor I&R rundvee, jaarlijks ruim 14 miljoen, wordt ruim 98 procent gemeld binnen drie werkdagen na de gebeurtenis. Bij ruim 99,5 procent van alle registraties sluiten de afvoer en aanvoer van runderen op elkaar aan. Wanneer de registratie niet binnen drie werkdagen op orde is, ontvangen de betrokken houders direct bericht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om de gebeurtenis alsnog te melden of herstellen.

In een brief aan de Tweede Kamer spreekt de minister van een constructieve samenwerking met verschillende sectorpartijen. De verbeteringen zijn volgens de minister opgetreden sinds 2018. Toen werd in een Kamerbrief een aantal maatregelen aangekondigd om het juist en tijdig invoeren van diergegevens te bevorderen. Met de sectorpartijen is dit op een goede manier opgepakt.


Juist en tijdig melden

Er zijn verschillende overheidsmaatregelen doorgevoerd om het juist en tijdig melden van I&R-gegevens te stimuleren. Zo moeten bijvoorbeeld kalveren worden gemerkt voordat de geboorte aan het I&R-systeem wordt doorgegeven en is de registratie van doodgeboren kalveren verbeterd.

Adema: 'De sector heeft ook volop ingezet op het stimuleren van juist meldgedrag. Zo mogen kalveren pas veertien dagen nadat de juiste geboorteregistratie heeft plaatsgevonden worden vervoerd; het KalfVolgSysteem. En het belang van een goede registratie wordt constant benadrukt.'

De minister concludeert dat het I&R-systeem robuust is en dat de registraties uit de rundveesector zeer accuraat zijn. 'De kans op onjuiste registraties is door maatregelen van de sector en overheid verkleind.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    22° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    23° / 13°
    60 %
Meer weer