Kamer steunt motie De Groot over koudmerkverbod

Er moet een verbod komen op het koudmerken van runderen die worden geboren vanaf 2025. Dat willen Tjeerd de Groot (D66), Dion Graus (PVV) en Frank Wassenberg (PvdD). Een door hen ingediende motie werd donderdag aangenomen. Een uitzonderingspositie voor bestaande koudmerkers moet van tafel.

Kamer+steunt+motie+De+Groot+over+koudmerkverbod
© koeienservice-ebskamp.nl

Woensdag kondigde landbouwminister Piet Adema nog aan dat enkel melkveehouders, die al voor 1 augustus 2019 koudmerken gebruikten als herkenningsmethode en dit ook hebben gemeld, deze methode hooguit tot 2044 nog mogen gebruiken. Voor overige bedrijven geldt een verbod. Bij bedrijfsbeëindiging, overname of wijziging van de juridische vorm of structuur van het bedrijf mag de methode niet meer worden gebruikt. Hierdoor ontstaat volgens de minister een sterfhuisconstructie.


In 2019 was het aantal melkveehouders dat koudmerken gebruikte al minder dan 10 procent en sindsdien is dat met nog eens 10 procent gedaald. In 2044 zal dus slechts een zeer beperkt aantal rundveehouders resteren voor wie deze datum dan echt het einde van het koudmerken betekent, verwacht de minister.


Niet ver genoeg

Volgens de initiatiefnemers van de motie gaat deze uitzonderingspositie voor de actieve koudmerkers niet ver genoeg. Het verbod op koudmerken was al sinds 1996 aangekondigd en het koudmerken is in hun ogen niet diervriendelijk. Daarbij zijn er voldoende alternatieven om dieren te herkennen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer