Droogtetolerantie speelt belangrijkere rol bij maiskeuze

Ondernemers hebben meer focus op droogtetolerantie. Dat blijkt uit de tiende editie van de onafhankelijke maisscan van Geelen Consultancy. Maar liefst 30 procent van de 678 maistelers die de scan invulden, let op deze eigenschap bij de maisrassenkeuze.

Droogtetolerantie+speelt+belangrijkere+rol+bij+maiskeuze
© Johan Wissink

Bij de scan van dit jaar is 84 procent van de maistelers zich ervan bewust dat de droogtetolerantie van een maisras een belangrijke eigenschap is wat betreft opbrengst. Veel telers kampten eind augustus en in september vorig jaar met hitte en droogte, waardoor de maisplanten snel afrijpten.

Verdroging is in de maisscan ook veruit het meest genoemde probleem van het afgelopen seizoen. Bijna 40 procent van de maistelers heeft dit probleem genoemd. Ook vogels en builenbrand, elk 9 procent, gaven nogal eens schade.


Toenemend probleem

In 2020, het jaar voorafgaand aan de maisscan van februari 2021, was er eveneens veel sprake van hitte en snel afrijpende mais. Veel mais ging toen in september vaak droog de kuil in, in delen van de Achterhoek en Zuid-Nederland nogal eens noodrijp en verdord. Toch werd in 2021 maar door 11,6 procent van de 830 telers de droogtetolerantie als belangrijke eigenschap aangevinkt, fors minder dan dit jaar.

Bijzonder detail daarbij is dat bij de eerste editie van de maisscan, in 2014, droogtetolerantie niet eens werd genoemd. De eigenschap speelt vooral de laatste jaren. Daarbij komt wel dat de maisveredeling, gedreven door de praktijkvraag, hier extra op heeft ingezet. Overigens hebben de groeiomstandigheden en dus het weer op zichzelf een groter effect op opbrengst en kwaliteit dan de rassenkeuze.


Builenbrand

Doordat builenbrand vorig jaar ook relatief veel werd gesignaleerd, is het niet verwonderlijk dat de resistentie hiertegen extra aandacht krijgt. Zo vond 29 procent van de ondernemers dit een belangrijke eigenschap om rekening mee te houden. Ondernemers konden maximaal drie eigenschappen selecteren. In 2021 noemde ruim 11 procent van de ondernemers builenbrandresistentie als belangrijke eigenschap bij de selectie.

Ook de resistentie tegen maiskopbrand, dat de laatste jaren in steeds meer gebieden voorkomt, lijkt een belangrijker selectiecriterium. Werd hier in 2021 bij de rassenkeuze nog in 2,8 procent van de gevallen rekening mee gehouden, in 2023 is dit bijna 10 procent. Voor gebieden waar dit speelt, zijn er rassen met een hoge resistentie, die op een speciale positieve lijst van de Aanbevelende Rassenlijst staat. Met deze rassen blijft de schade op besmette percelen beperkt.


Korrelopbrengst

Bij de scan van dit jaar vinkte 48,7 procent van de 678 melkveehouders de korrelopbrengst en zetmeelopbrengst aan als meest belangrijke eigenschap bij de rassenkeuze. Bij de editie in 2021 was dit nog maar 39,3 procent. In beide jaren is dit het meest geselecteerde onderwerp en daarmee blijft dit het belangrijkst bij de rassenkeuze.

Op plaats twee staat de voederwaardeopbrengst met 37,6 procent, op plek drie dus de droogtetolerantie met 30,5 procent. Die komt nipt voor de voederwaarde per kilo droge stof.


Prijs zaad speelt amper

Bij het selecteren van eigenschappen voor de keuze van een maisras wordt de prijs van het maiszaad door nog geen 10 procent van de maistelers genoemd. De eigen ervaring van de afgelopen jaren is met 57 procent de belangrijkste reden bij die selectie. Hierna volgen 'Nederlandse rassenlijsten' met 30 procent en 'proefvelden van mais' met 28 procent. Maistelers mochten maximaal vijf eigenschappen aanvinken. Tijdens het lopend onderzoek, in de eerste weken van februari, heeft 70 procent van de telers de mais besteld. Dit is iets meer dan andere jaren. Het aanbod was dit jaar beperkt als gevolg van de droogte in zaadteeltregio's vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer