Gerjanne van Ginkel wint MaisChallenge 2022

Het toepassen van data in het bijsturen van de maisteelt is dit jaar het beste gedaan door Gerjanne van Ginkel uit het Gelderse Ederveen. Ze is daarmee de winnaar geworden van de MaisChallenge 2022, georganiseerd door Limagrain en NAJK met ForFarmers als partner.

Gerjanne+van+Ginkel+wint+MaisChallenge+2022
© NAJK

Elke editie kiezen Limagrain en NAJK een specifiek thema voor de MaisChallenge. Voor de zesde editie van 2022 was het thema: smart farming en precisielandbouw. Daartoe gingen dit jaar 38 jonge boeren en elf scholenteams de strijd met elkaar aan. De deelnemers moesten niet alleen data verzamelen, maar ze ook weer toepassen in de praktijk.

Dat betekende onder andere het bijsturen van het teeltmanagement en het voorspellen van het juiste oogsttijdstip en de opbrengst. Met als uiteindelijk doel om met minder input een hogere opbrengst en betere kwaliteit mais te telen met tegelijk een lage milieu-impact.


Ervaringen delen

Om dergelijke goede resultaten te kunnen behalen, is het delen van elkaars ervaringen volgens de organisatoren belangrijk. In de appgroep werden dan ook verschillende foto's en filmpjes met elkaar gedeeld. 'Iedereen zit er met hetzelfde doel en loopt ook tegen hetzelfde aan. Des te mooier om elkaar te kunnen helpen door je ervaringen te delen, zowel met de deelnemers als met de adviseurs', zegt een deelnemer enthousiast.

Het waren dan ook niet alleen de vakmatige aspecten die de doorslag gaven bij de einduitslag. Ook de inzet, motivatie en sociale interactie speelden een belangrijke rol.

Jonge veehouders moeten van veel markten thuis zijn om succesvol een bedrijf te runnen. De ruwvoerteelt is hierin een factor van groot belang. 'Nederland zit wat betreft ruwvoerteelt op het hoogste niveau van Europa en dat willen we natuurlijk zo houden', zegt Jos Groot Koerkamp van Limagrain. 'Met extra aandacht voor de teelt, het uitwisselen van ervaringen met collega's en praktische kennis van een toonaangevend maisveredelaar zijn de deelnemers van de MaisChallenge echte maisspecialisten geworden.


Resultaten dicht bij elkaar

Tijdens de masterclass in augustus 2022 bleek dat de vijf beste telers al enorm dicht bij elkaar zaten. Tijdens de slotbijeenkomst op Aeres Hogeschool in Dronten maakte NAJK-voorzitter Roy Meijer bekend dat Gerjanne van Ginkel er met de hoofdprijs van de MaisChallenge vandoor ging. De tweede prijs was voor Sandra Stokreef uit Overijssel en de derde prijs ging naar Corine van Heerikhuize uit Gelderland. Winnaar van de scholencompetitie werd Aeres Hogeschool Dronten.

De hoofdprijs bestond uit een volledig verzorgde studiereis naar de maiszaadproductievelden in de Franse Limagne. Aeres Hogeschool Dronten kan binnenkort op excursie naar het R&D-centrum van Limagrain in het Zeeuwse Rilland.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer